Flagg
Det er mai og mange flaggdager. Men har du noen gang lurt på hvordan det norske flagget ble til? Eller hvilke regler som finnes for flagging? Bli med å utforske hvordan og hvorfor Norge fikk sitt eget flagg og betydningen bak fargene. Du får også hilse på den talentfulle personen som designet flagget vårt.
Til lærerene
Vi i Nysgjerrigper er stolte av å introdusere et helt nytt og spennende undervisningsopplegg der vi utforsker opprinnelsen til det norske flagget - akkurat i tide til Norges nasjonaldag.
Vi håper dette opplegget vil inspirere og engasjere elevene gjennom lesetekster, kreative aktiviteter, og lærerike oppgaver. Elevene får utforske hvordan og hvorfor Norge fikk sitt eget flagg og betydningen bak fargene, og de får også lære om den talentfulle personen bak designet av flagget vårt.
I arbeidet med flagget kan dere benytte anledningen til å øve på relevante begreper. Snakk om farger, former, mønstre, posisjoner, retninger, antall og størrelse.
- Elevene får også lære om konsepter som vannrett, loddrett og ulike preposisjoner. Bruk av små kakeflagg og en klump med plastelina vil hjelpe elevene i deres læringsprosess.
- La også elevene utforske og sammenligne blåfargen i det norske flagget med den i det svenske flagget.
- La elevene arbeide med ulike nyanser av rødt og blått, og la dem oppdage hvor forskjellig for eksempel en rødfarge kan være fra en annen rødfarge.
- I arbeidet med flaggets størrelse og proporsjoner, kan yngre elever bruke kladdebøker med kvadratiske ruter når de tegner flaggene. Eldre elever kan utfordres til å bruke linjal for å måle og tegne flaggene i riktige proporsjoner selv.
Temaer fra Nysgjerrigper 2024
I løpet av året planlegger vi å sende ut jevnlige nyhetsbrev med inspirasjon til undervisning. Temaene blir:
- frø (naturfag og geografi)
- det norske flagget (samfunnsfag og kunst og håndverk)
- hvordan påvirker musikk oss (musikk og naturfag)
- språk (norsk)
- Forskningsdagenes tema helse (mat og helse)
- møt en forsker: meteorolog (geografi og naturfag)
Blåseeksperiment
Eksperimenter med luftstrømmer og få et papirflagg til å blafre. Prøv også et lignende eksperiment med vann.
Blås rundt et glass og få flagget til å blafre!Morsomme fakta om flagg
Verdens eldste flagg er vært brukt siden 1219! Vi har samlet dette og andre morsomme fakta om flagg dere kan bruke i undervisningen.
Les fakta om flaggNatursti
Vi har laget en morsom natursti med 8 poster du kan lage for klassen.
Se oppgavene til naturstien