Etterbildeeffekt

Bilde: Unsplash

Dette skjer med etterbildeeffekten

Når du stirrer på en farge en stund og deretter flytter blikket ditt over til en hvit flate, kan du oppleve et fenomen kjent som en etterbildeeffekt. Synet ditt vil prøve å finne en balanse, ved å tilpasse seg.  
 
Så hvis du stirrer på en grønn flekk en stund, og plutselig ser på et hvitt ark, vil øyet tilpasse seg og prøve å rette opp den plutselige endringen.  
 
Det er litt som når du bruker en lommelykt i mørket og deretter slår den av. Øynene dine prøver å tilpasse seg mørket etter å ha sett det lyse lyset.  
 
På samme måte, når du ser på en farge lenge og deretter ser bort, prøver øynene dine å justere seg tilbake til normalen. Resultatet er at du begynner å se en spesiell skyggefarge som er motsatt av det du stirret på. Øyet endrer til å se den fargen som er motsatt av den fargen du så på. Vi kaller disse fargene komplementærfarger. 

Komplimentærfarger

Lag din egen etterbildeeffekt 

Vi har fem nordiske land, og alle disse landene har sine egne flagg. Det er imidlertid tre flagg til i Norden. Disse flaggene tilhører Færøyene, Grønland og Åland.  

Oppgave 

Velg deg ut et av disse tre flaggene og fargelegg det i komplementærfargene slik at du lager et etterbilde av flagget. Hvilke farger trenger du da? 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. mai 2024, kl. 18:10 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.