Robot skal rydde romsøppel

Gamle satellitter blir til romsøppel hvis de ikke fjernes fra viktige baner rundt jorda. Nå vil SINTEF utvikle roboter som skal være mekanikere i verdensrommet.

I bane rundt jorda er det flere tusen satellitter. Vi trenger dem blant annet for å ringe hverandre og for å forutse været.

Romsøppel

Men satellitter kan av ulike grunner bli unyttige. Vi kan miste kontroll over dem, de kan gå tomme for drivstoff eller bli gamle og utdaterte. Det er i dag ingen gode metoder for å oppdatere slike satellitter.

Hvis de ikke kastes ned mot jorda for å brenne opp eller dyttes ut av veien, blir de en fare for andre satellitter. Da kaller vi dem romsøppel.

Å sende opp nye satellitter er også dyrt og krever mye energi.

Slik tenker forskerne seg ar robotene kan se ut. (Illustrasjon: Thales Alenia Space)

Robot skal rydde opp

Forskningsinstitusjonen SINTEF vil løse problemet ved å bruke roboter. Kristoffer N. Gregertsen, som jobber i SINTEF, forteller om prosjektet.

-Robotene skal reparere satellitter, fylle på drivstoff og gjøre oppgraderinger. De kan også rydde romsøppel, altså dra med seg utdaterte satellitter over i andre baner eller ned mot jorda.

Robotene vil være omtrent like store som en minibuss.

Prosjektet startet i år og er et samarbeid med flere forskere i Europa. De håper å få skutt opp den første roboten rundt år 2025.

Må ha gode øyne

Forskerne jobber nå med modeller av roboter i laboratorium, men det er flere utfordringer som må løses.

-Robotene skal styre seg selv med bare litt hjelp fra jorda. Da trenger de også gode øyne som lett kan finne feil hos satellitter og for å gripe tak i dem, sier Kristoffer.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mars 2024, 09:16 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.