Hvor vil du bo? I verdensrommet, kanskje?

To arkitekter har laget en bolig tilpasset verdensrommet.

Arkitekter er folk som tegner og planlegger boliger. De lager boliger som passer i byen, og boliger som passer på landet. Men Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristoelis er ikke helt som andre arkitekter. De lager nemlig boliger som skal passe ute i verdensrommet! De er «verdensrom- arkitekter».

Nå har de laget en verdensrom-bolig som de håper kan bli brukt i fremtidens romferder. For å teste boligen, bodde de i den selv. Da var ikke boligen plassert ute i verdensrommet, men på et øde sted på iskalde Grønland. Karl-Johan og Sebastian bodde i den bitte lille verdensrom-boligen i 60 dager.

Samtidig forsket de på hva mennesker trenger for å trives i boligen sin. Å trives handler om noe mer enn å bare overleve. Hver dag målte arkitektene søvnkvalitet og svette- og pulsnivåer. De skrev dagbok og fylte ut skjemaer.

ARKITEKTENE: Sebastian og Karl-Johan foran verdensrom-boligen sin på Grønland.

Hva er viktig for å ha det greit i rommet?

Erfaringene til verdensrom-arkitektene tyder på at det er viktig å:

  • holde aktiviteten oppe
  • ikke la kjedsomheten gå ut over humøret
  • holde det ryddig rundt seg
  • sove godt

Hvordan sove godt i rommet?

Søvnproblemer er vanlig for astronauter på romferd. Årsaken er astronautenes døgnrytme.

Når døgnrytmen vår virker normalt her på jorda, blir vi trøtte om kvelden og våkner om morgenen. Men ute i rommet er døgnet annerledes. På den internasjonale romstasjonen ser astronautene sola gå ned 16 ganger i døgnet. Da er det ikke rart at de får problemer med døgnrytmen!

De to verdensrom-arkitektene, som er danske, testet et system som etterlignet været og dagslyset i Danmark. Systemet var programmert til å gi boligen lys fra noen regnværsdager og noen soldager, slik som i virkeligheten i Danmark. Noen kvelder fikk de lys fra flotte solnedganger.

Sebastian synes selv systemet funket veldig bra! Han sier at han aldri har sovet så godt i hele sitt liv som den første uka i forskningsprosjektet.

Romferder med mennesker

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA planlegger å sende en mann og en kvinne til Månen i 2024. Der vil de teste og utvikle teknologi, og forberede seg til bemannede reiser til Mars på 2040-tallet. Japan satser på å plassere folk på Månen i 2030, og Kina i 2036. Da kan verdensrom-boliger komme godt med!

Etter hvert vil kanskje flere og flere mennesker bo i verdensrommet, og boligene bli mer og mer avanserte.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 11. desember 2023, 03:50 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.