Hvor vil du bo? I verdensrommet, kanskje?

To arkitekter har laget en bolig tilpasset verdensrommet.

Arkitekter er folk som tegner og planlegger boliger. De lager boliger som passer i byen, og boliger som passer på landet. Men Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristoelis er ikke helt som andre arkitekter. De lager nemlig boliger som skal passe ute i verdensrommet! De er «verdensrom- arkitekter».

Nå har de laget en verdensrom-bolig som de håper kan bli brukt i fremtidens romferder. For å teste boligen, bodde de i den selv. Da var ikke boligen plassert ute i verdensrommet, men på et øde sted på iskalde Grønland. Karl-Johan og Sebastian bodde i den bitte lille verdensrom-boligen i 60 dager.

Samtidig forsket de på hva mennesker trenger for å trives i boligen sin. Å trives handler om noe mer enn å bare overleve. Hver dag målte arkitektene søvnkvalitet og svette- og pulsnivåer. De skrev dagbok og fylte ut skjemaer.

ARKITEKTENE: Sebastian og Karl-Johan foran verdensrom-boligen sin på Grønland.

Hva er viktig for å ha det greit i rommet?

Erfaringene til verdensrom-arkitektene tyder på at det er viktig å:

  • holde aktiviteten oppe
  • ikke la kjedsomheten gå ut over humøret
  • holde det ryddig rundt seg
  • sove godt

Hvordan sove godt i rommet?

Søvnproblemer er vanlig for astronauter på romferd. Årsaken er astronautenes døgnrytme.

Når døgnrytmen vår virker normalt her på jorda, blir vi trøtte om kvelden og våkner om morgenen. Men ute i rommet er døgnet annerledes. På den internasjonale romstasjonen ser astronautene sola gå ned 16 ganger i døgnet. Da er det ikke rart at de får problemer med døgnrytmen!

De to verdensrom-arkitektene, som er danske, testet et system som etterlignet været og dagslyset i Danmark. Systemet var programmert til å gi boligen lys fra noen regnværsdager og noen soldager, slik som i virkeligheten i Danmark. Noen kvelder fikk de lys fra flotte solnedganger.

Sebastian synes selv systemet funket veldig bra! Han sier at han aldri har sovet så godt i hele sitt liv som den første uka i forskningsprosjektet.

Romferder med mennesker

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA planlegger å sende en mann og en kvinne til Månen i 2024. Der vil de teste og utvikle teknologi, og forberede seg til bemannede reiser til Mars på 2040-tallet. Japan satser på å plassere folk på Månen i 2030, og Kina i 2036. Da kan verdensrom-boliger komme godt med!

Etter hvert vil kanskje flere og flere mennesker bo i verdensrommet, og boligene bli mer og mer avanserte.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 09.44 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.