Oppdraget til Perseverance

I februar 2021 landet Perseverance på Mars for å lete etter fossiler og ta steinprøver. I fremtiden skal disse sendes tilbake til jorda.

Fossiler beviser liv

Oppdraget til alle roverne som har blitt sendt til Mars har vært å lete etter tegn på liv. Perseverance leter etter fossiler på Mars. Fossiler er rester eller spor etter noe som har levd tidligere, og det eneste som kan bevise at det har vært liv på Mars. Perseverance har flere spesiallagde instrumenter som skal hjelpe den med å lete. Georadaren RIMFAX kan “se” ned i bakken ved hjelp av lydbølger. RIMFAX kommer til å hjelpe Perseverance med å finne gode steder å lete etter fossiler og vann under bakken. Forskerne var veldig glade da Perseverance landet midt i et elvedelta, akkurat slik de ønsket, for der er det størst sannsynlighet for å finne fossiler.

«Henterobot»

For å kunne bevise liv på Mars, må forskerne få steinprøver med fossiler fra Mars tilbake til jorda. Perseverance skal ta steinprøver og legge dem klar til den neste roveren som NASA og ESA holder på å lage. Den skal dra til Mars for å hente steinprøvene tilbake til jorda. Hvis de klarer det, vil det være den første roveren som klarer å reise tilbake fra Mars til jorda.

«Two worlds, one beginning»

Perseverance har flere oppdrag på Mars. Ikke bare skal den lete etter bevis på at det har vært liv på Mars, den skal også undersøke om det er mulig for fremtidige mennesker å leve på planeten. Mottoet til roboten er «Two worlds, one beginning». Kanskje det kan bli nytt liv på Mars?

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mars 2024, 07:30 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.