Verdens største pliosaur

Monsterøgla fra Svalbard er den største pliosauren som er funnet. Kanskje tilhører den til og med en helt ny art.

Pliosauren var på topp i næringskjeden og spiste hva den ville. Foto: Tor Sponga, Bergens Tidende

Den krokodille-lignende monsterøgla ble funnet på Svalbard i 2006 og gravd frem i fjor sommer. Funnet har vakt oppsikt over hele verden.

Ved hjelp av pinsetter og 35 liter lim har to øgleforskere i Oslo satt sammen en av svømmeluffene til pliosauren. Det var verdt strevet, for nå kan de slå fast at den 150 millioner år gamle pliosauren er verdens største.

Sensasjonelt funn

Overarmsbeinet på svømmeluffen måler én meter, mer enn dobbelt så mye som hos pliosaurer som er funnet i England. Ut fra lengden kan forskerne regne seg frem til at monsterøgla må ha vært ca. 15 meter lang. Det er lengre enn en vanlig buss.

Nå viser det seg at overarmsbeinet også ser annerledes ut enn kjente pliosaurbein. Det tyder på at Svalbard-monsteret kan være en helt ny pliosaur-art. Til sommeren reiser forskerne tilbake til Svalbard for å grave ut noe som kan være et komplett skjelett av samme art.

Tålmodighetsarbeid

Over 1100 timer har forskerne brukt til å sette sammen svømmeluffen. For å bevare de sprø knoklene, tok øgleforskerne med seg hele biten med jord som øgleknoklene lå i, hjem fra Svalbard. Deretter plukket de bort all stein med pinsett, samtidig som de dryppet lim på knoklene. Slik ble knoklene stive nok til å kunne vises frem på Naturhistorisk museum i Oslo sist søndag.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. juli 2024, kl. 14.24 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.