Hva i all verden er dette?

Nesten ti år brukte forskerne på å finne ut hva denne klumpen er for noe.

Brun klump formet som en punktert ball
Fossilet som ble funnet i Antarktis. Hva kan det ha vært?. Foto: NTB Scanpix

I 2011 fant chilenske forskere et 28 centimeter langt fossil i Antarktis. Fossilet så ut som en punktert ball, og ingen forstod hva det egentlig var. Men de skjønte at det var gammelt!

Nærmere undersøkelser viste at klumpen var hele 68 millioner år gammel. Det vil si at den er fra dinosaurenes tidsalder. Klumpen fikk navnet The thing, som rett og slett betyr "Tingen".

Og "Tingen" er...

Nylig kom amerikanske forskere med svaret på hva Tingen er: Det er et egg! Ikke et vanlig egg, men et egg med tynt, mykt skall. Dette egget er det største egget med mykt skall som er funnet noensinne.

Det var ikke noe skjelett inni egget, men forskerne tror det ble laget av et krypdyr som levde i havet, sannsynligvis en mosasaur eller plesiosaur.

Hvis det stemmer, har man lært noe nytt om disse utdødde krypdyrene. Hittil har man nemlig trodd at de fødte levende unger.

Mosasaur

Slangelignende krypdyr med åpen munn og skarpe tenner
Slangelignende skjellkrypdyr med 3 til 17 meter lange kropper. Levde i havet for 100 til 65 millioner år siden. Foto/ill.: NTB Scanpix

Plesiosaur

Dyr med lang hals, fire finner og åpen munn med små, skarpe tenner
3–5 meter langt krypdyr, i gruppen svaneøgler. Bred, flat kropp og kort hale. Levde i havet for 203 til 66 millioner år siden. Foto: NTB Scanpix

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. februar 2024, 20:32 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.