Lag din egen værstasjon

Er det solskinn eller plasker regnet ned? Lær hvordan du kan måle nedbør, vindretning og lufttrykk med din egen værstasjon.

Oransje paraply i regn
Foto: Shutterstock

Om sommeren snakker vi alltid mye om været. Noen mener kanskje at det er en ekstra regnfull sommer, mens andre synes det er varmere enn noen gang. Lag din egen værstasjon så kan du observere og registrere været! Sparer du informasjonen til neste år, så har du dokumentasjon som kan være kjekk å ha når diskusjonene om sommerværet dukker opp.

Se hvordan du kan lage din egen værstasjon og andre spennende vær-relaterte eksperimenter!

Meteorologi

De som forsker på vær og lager værvarsler, kalles meteorologer. Meteorologi er læren om luftlaget som omgir Jorden. Dette luftlaget kalles atmosfæren. For å kunne si noe om været, måler og observerer meteorologene det som skjer i atmosfæren. De undersøker vind, nedbør, temperatur, luftfuktighet og trykk. Høytrykk betyr ofte at det blir opphold og fint vær, mens lavtrykk kan by på nedbør og gråvær. 

Hvis du klikker deg inn på Meteorologisk Institutt kan du finne ut mer om vær, hvordan man lager værvarsler og hva uttrykk som yr, liten kuling, varmfront og byger egentlig betyr.

Se også: Mål regnet

Illustrasjon av hvordan man gjennomfører mål regnet eksperimentet

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 08.34 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.