Forskere har funnet nytt kontinent: Zealandia

Forskerne har funnet et nytt kontinent. Det har ligget rett under nesa på oss hele tiden. 95 prosent av kontinentet ligger under havet.

Satelittbilde av nytt kontinent under vann.
95 prosent av kontinentet ligger under havet. Foto: Topography.

Jordas skorpe er sprukket opp i mange biter og kan minne om skallet på et kokt egg som har ramlet i gulvet. Bitene kalles plater, og på de største platene ligger kontinentene: Nord-Amerika, Sør-Amerika, Eurasia (Europa og Asia), Afrika, Antarktika og Australia. Nå har altså forskerne funnet ut at et nytt kontinent har ligget rett under nesa på oss hele tida - Zealandia.

Dekket av hav

Zealandia er omtrent like stort som India. Nesten hele Zealandia er dekket av hav, men forskerne mener det må regnes som et eget kontinent likevel. Det er fordi plata det består av, er lagd av en annen steinmasse enn naboplatene, Australiaplata og Stillehavsplata. Grunnen til at det tok så lang tid å oppdage at dette var et eget kontinent, er at bare 5 prosent av plata stikker opp over havflaten. Det som stikker opp, er blant annet New Zealand og Ny-Caledonia.

Interessant for geologer

Det at Zealandia blir regnet som et eget kontinent, er interessant for geologene. Men det er også viktig for dem som bor i New Zealand og Ny-Caledonia. Internasjonale lover sier nemlig at naturressursene innenfor kontinentgrensene tilhører dem.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. mai 2024, kl. 18:39 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.