Lag et kompass selv

Et kompass er et instrument som viser nord, sør, øst og vest. I dette eksperimentet skal du gjøre en nål til en magnet som skal flyte på vann med litt bakepapir som «flytemadrass».

Dette trenger du:

 • magnet
 • nål
 • bakepapir
 • en skål med vann

 

Fremgangsmåte:

 1. Først må du magnetisere nålen. Hold nålen der nåløyet er og stryk magneten langs nålen 50 ganger fra midten til spissen av nålen (ikke frem og tilbake).
 2. Snu nålen og hold i den spisse delen. Stryk magneten langs nålen 50 ganger fra midten av nålen til spissen.
 3. Klipp en sirkel av bakepapiret omtrent like stor som en 20 kroners mynt.
 4. Stikk nålen ca ½ cm fra midten av bakepapirsirkelen og ut igjen ved siden av midten. Nålen skal være stukket halvveis igjennom papiret.
 5. Legg bakepapirsirkelen på vannet slik at nålen er på toppen av papiret.
 6. Vent til vannet og nålen ligger i ro.
 7. Du har laget et kompass! Den ene enden peker mot nord og den andre mot sør. Hvilken tror du peker mot nord? Hvis du har et annet kompass kan du sjekke kompasset ditt viser riktig.

Hva skjer?
Den magnetiserte nålen fungerer på samme måte som en kompassnål i et kompass. Nålen vil snu seg slik at den peker mot nord og sør.

Hvorfor skjer det?
En magnet består alltid av to poler, en positiv og en negativ. Kreftene til en magnet ligger i at ulike poler trekkes mot hverandre, mens like poler dyttes fra hverandre. Jorden er også en magnet med to poler.

Den magnetiske Nord er ikke langt fra stedet Nordpolen og den magnetiske Syd er ikke langt fra stedet Sydpolen. Kreftene til en magnet er alltid sterkest ved polene. Kreftene til magnetiske Nord og magnetiske Syd er så sterke at de får alle kompassnåler i verden til å peke mot dem.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mars 2024, 09:26 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.