Hva er Brexit?

Hva mener folk når de snakker om Brexit? Og hvorfor er det viktig? Vi får en forsker til å forklare.

Illustrasjon av Brexit - et kart med sprekker mellom Storbritannia og resten av EU.
Hvis du tar de to første bokstavene i ordet briter og legger til exit, får du ordet Brexit. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Brexit er et ord du kanskje har hørt på nyhetene. Det er et nytt og kort ord som betyr mye.

Det handler om noe som skjer akkurat nå. I fjor bestemte nemlig folk i Storbritannia at de ville melde seg ut av den store klubben som heter EU. 

EU er et samarbeid der 28 land i Europa er medlemmer. De jobber sammen om ting som regler, politikk og penger.

Folk som bor i Storbritannia, ville altså ut av EU-samarbeidet. De ville exit som det heter på engelsk. Exit betyr å gå ut av noe.

Menneskene som bor i Storbritannia, heter briter. Hvis du tar de to første bokstavene i ordet briter og legger til exit, får du ordet Brexit. Altså:

Br exit=Brexit

En forsker forklarer 

En del forskere studerer hva som foregår i land og i verden. De kan for eksempel se på hva politikere bestemmer og hva det fører til.

En sånn forsker er professor og statsviter, Erik Oddvar Eriksen. Han har forsket mye på EU, og her svarer han på tre spørsmål om Brexit:

1. Hvorfor er mange så opptatt av Brexit?

Det er fordi Storbritannia, som består av England, Nord-Irland, Wales og Skottland, nå vil bryte ut av et samarbeid som har vart i over 40 år. De vil heller klare seg på egen hånd. Vi forskere lurer på hva som kan skje med EU-samarbeidet når Storbritannia ikke skal være med lenger. Det vil vi undersøke fremover. Vil Storbritannia slutte å samarbeide med resten av Europa?

I EU har landene laget felles regler for hvordan de skal samarbeide. De har bestemt at man kan reise fritt, arbeide, studere, kjøpe og selge varer hvor man vil. Men når Storbritannia går ut av EU – vil det bli vanskeligere å komme inn i landet for mennesker som for eksempel vil å jobbe der?

2. Hvorfor ville så mange i Storbritannia melde seg ut av EU?

Noen ville det fordi de synes at det kommer for mange folk fra andre land for å jobbe der. Andre mener at EU bestemmer for mye over Storbritannia.

3. Hva kan skje med EU-samarbeidet når Storbritannia ikke skal være med lenger?

Storbritannia er stort. Når de ikke lenger er med i EU-samarbeidet, blir EU mindre. Noen lurer på om EU også blir svakere som gruppe. EU ble laget for at land skulle stå sammen og støtte hverandre. De skulle drive handel med hverandre, løse felles problemer og bli bedre kjent. Målet var det skulle bli slutt på ufred og krangling. Vi forskere tror ikke at det vil bli krig, men lurer på hva som skjer hvis EU blir svakere. Hvem skal da løse Europas problemer? Blir det flere konflikter? Og vil flere land melde seg ut av EU?

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. juli 2024, kl. 16.08 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.