Møt en kjerneforsker

– Det er så mye vi ikke vet om atomene, og det syns jeg er superspennende! sier kjerneforsker Sunniva Rose.

Bilde av kjerneforsker Sunniva Rose.
Sunniva Rose er kjerneforsker ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på stoffet thorium og håper å finne en lur måte å lage energi med det. Foto: Hilde Lynnebakken, UiO

Sunniva har sitt eget forskingsprosjekt hvor hun studerer et grunnstoff som heter thorium. Grunnstoff er materialer man finner i naturen som ikke er blandet med noen andre stoffer. Norge er et av de landene som har mest thorium, men selv om vi har masse av det, er det mye vi ikke vet om det. Sunniva håper å finne en måte å lage masse energi med akkurat dette grunnstoffet.
 
 – Jeg forsøker å finne ut hva det går an å gjøre med thorium, og hvorfor det er så vanskelig å lage energi med thorium. Hvis vi får det til, kan vi bruke det til å lage kjernekraft som kan lage varme og elektrisitet uten farlig avfall. Thorium kan på en måte brukes flere ganger sånn at man bruker opp nesten alt det som er farlig.

Ville bli danser

Sunniva skulle egentlig bli ballettdanser. Men fordi det er vanskelig å ha dansing som jobb, lette hun etter noe annet gøy å gjøre. Hun synes fysikk var spennende. Og kjernefysikk var ekstra spennende. Sunniva lurer på om kjernekraft kan gi verden mye av energien vi har bruk for. Mange er redde for kjernekraft og vil ikke at vi skal bruke det.

 – I Norge er kjernekraft og radioaktivitet litt fy! Men alt sender ut stråler, og dermed er alt radioaktivt. Selv vi mennesker er radioaktive. Du stråler ut radioaktivitet hele tiden. Hvis vi finner alle brikkene i det store puslespillet om thorium, så kan vi kanskje få en supersterk og nesten evig energikilde. Det håper jeg vi klarer!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. august 2022, 08.42 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.