En parodi på Nobelprisene

Opp-ned neshorn, fotgjengere som kolliderer, bakterier som lever i tyggegummi, og hvordan skjegg beskytter ansiktet mot slag var blant prisvinnerne av forskningens tullepriser.

Litt før Nobelprisene blir kjent, deles "Ig Nobelprisen" ut. Dette er en slags parodi på Nobelprisen. Ig Nobel-prisen deles ut til forskning som først kan virke meningsløs, men som så kan få oss til å tenke.

Forsket på neshorn som henger opp-ned

I år ble det delt ut totalt 10 priser til mange ulike temaer. Blant de mest oppsiktsvekkende vinnerne var et prosjekt som hadde hengt 12 neshorn opp-ned i ti minutter. Meningsløst? Absolutt ikke.

Når ansatte i nasjonalparker i Afrika skal frakte neshorn fra et leveområde til et annet, gjør de det gjerne fra helikopter. Da er det viktig å vite hva dette gjør med neshornene.

Og resultatene var oppløftende! Neshornene klarte seg utmerket.

Hvorfor kræsjer fotgjengere?

Fysikkprisen gikk til et prosjekt som undersøkte hvorfor fotgjengere ikke kræsjer med hverandre hele tiden. En annen pris gikk til et prosjekt som fant ut hvorfor fotgjengere noen ganger faktisk kolliderer. Forskerne forklarer det med at vi gjennom kroppsspråket vårt sender ut signaler til andre fortgjengere om hvor vi er på vei. Men noen ganger klarer ikke fotgjengere å forstå disse signalene, og da blir det kræsj!

Bakterier i tyggegummi

Har du noen gang tatt på en annens tyggegummi, for eksempel under skolepulten? En Ig Nobel-pris gikk til et forskningsprosjekt som undersøkte hvor lenge bakterier fra munnen blir værende på tyggegummi.

Svaret? Overraskende lenge, ifølge forskerne. Kjipt for deg, men interessante nyheter for alle som jobber med rettsmedisin, smittsomme sykdommer eller avfall. Og ja, forskerne tygget 13 tyggegummier, festet dem på et fortau, og undersøkte dem i 12 uker!

Skjegg beskytter i slåsskamp

Hvorfor har noen skjegg? Manger mener det får menn til å se mer "mandige" ut. Da blir de kanskje mer attraktive for kvinner, slik at de vil ha barn med dem. Altså er skjegget viktig for forplantningen.

Men en Ig Nobel-prisvinner ville undersøke om skjegget hadde en annen funksjon. Forskerne festet saueskinn på en etterligning av et kjevebein, og slo løs på det med en 5 kilos vekt. Resultatene viste at skinnet beskyttet beinet noe mot slag.

Så kanskje skjegget ikke bare skulle gjøre menn tøffe, men også beskytte dem mot konkurrenter om damene?

Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. april 2024, kl. 19:14 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.