Norsk
Vi mennesker har snakket sammen i mange tusen år. For over 5000 år siden begynte vi å skrive og lese. Her kan du lese enda mer. Om språk, runer og dialekter, lesing, skriving og litteratur.

Læringsopplegg om språk
Har du noen gang lurt på hvorfor noen bøker blir elsket av så mange, mens andre blir glemt? Eller hvordan fraværet av vokaler i en tekst ikke skaper for mye krøll for oss? Og er det slik at vi lærer best ved å skrive med blyant på papir?
La elevene få gjennomføre små forskningsprosjekter som utforsker fravær av vokaler, de kan undersøke hvorfor noen bøker blir favoritter, og teste ut hvordan de lærer nytt materiale best. Gjennom praktiske eksperimenter og artikler vil vi sammen finne ut hva som kan optimalisere læring.
Mer om språk og litteratur
Se hva elever har funnet ut
- Artikkel
Forstår vi hverandre?
Hvilke forskjeller er det på ord og uttrykk barn og voksne i Tananger bruker?
- Artikkel
Hvor går grensen før folk reagerer på stygg språkbruk?
Får du bakoversveis av grove sangtekster og stygg språkbruk i mediene? Eller tenker du ikke over det i det hele tatt? Disse syvendeklassingene har forsket på reaksjoner på stygg språkbruk.
- Artikkel
Hvorfor må vi lære å lese på skolen?
Elevene har lært seg alle bokstavene i alfabetet i løpet av sitt første skoleår. De feirer med å lage en bokstavfest. En av elevene rekker opp hånden og spør: ”Hvorfor må vi lære å lese på skolen?”. Det blir stille i klassen. Dette må vi finne svar på!