Dvergsjimpanser er snille mot fremmede

Dvergsjimpanser er kjent for være spesielt vennlige.

En mamma-ape spiser frukt med baby-ape på ryggen
Dvergsjimpanser hjelper fremmede med å skaffe mat. Foto: Getty Images

Dvergsjimpansene, som også kalles bonoboer, holder til i Sentral-Afrika. De er mindre enn vanlige sjimpanser og mørkere i ansiktet.

De er også kjent for være spesielt vennlige. Hvis dvergsjimpansene er uenige om noe, finner de som regel en fredelig løsning.

Deler maten sin

De fleste dyr passer veldig godt på maten sin og jager vekk andre som kommer for nær. Men i naturen har man observert at dvergsjimpanser deler maten sin med fremmede.

Forskere ved Duke University i USA ville undersøke dette nærmere. De gjorde forsøk der apene kunne slippe ned matbiter til andre. De fikk bekreftet det man hadde sett i naturen: Dvergsjimpansene hjalp fremmede dvergsjimpanser med å få tak i mat – selv uten at de fremmede ba om det.

Lurt i lengden?

Dvergsjimpansene som hjelper fremmede, får ikke noe igjen for det. Men forskerne tror at det lønner seg for dem likevel. Det er nemlig mye kontakt mellom ulike flokker av dvergsjimpanser. Unge hunner forlater flokken sin og slutter seg til andre flokker.

Det betyr at en som er fremmed i dag, kan være et viktig medlem av flokken på et senere tidspunkt. Derfor er det alltid lurt å gjøre et godt førsteinntrykk. Og hva er vel hyggeligere enn å spandere en godbit?

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 02:13 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.