Rev med rask rekord

I fjor vinter vandret en fjellrev lenger enn vi noen gang har registrert før. Fjellrevtispa, som har fått navnet Anna, gikk hele veien fra Svalbard til Canada.

En hvit og grå rev ligger på noen steiner og slapper av.
For første gang har forskere registrert hvordan en fjellrev har vandret mellom ulike kontinenter og økosystemer i Arktis. Foto: Getty Images.

Forskere fra Norsk Polarinstitutt kunne følge den lange ferden fordi Anna hadde et halsbånd med satellittsporing. Og gjett om forskerne ble overrasket over det de kunne se? Reven Anna vandret hele 3506 kilometer på bare 76 dager!

En mann fester en satellittsender på reven Anna som skal måle hennes bevegelser.
Her får den unge fjellreven Anna på seg et halsbånd med satellittsender. Foto: Elise Strømseng/UNIS.

Over isbreene på Grønland hadde den raske reven en snittfart på rundt 46 kilometer i døgnet. På det kjappeste tilbakela hun 155 kilometer på et døgn. Dette er den høyeste hastigheten registrert hos fjellrev noensinne.

Det er dessuten første gang forskere har registrert hvordan en fjellrev har vandret mellom ulike kontinenter og økosystemer i Arktis. Det er også den første dokumenterte fjellrev-vandringen fra Svalbard til Canada. Anna gikk på «broer» av sjøis for å krysse havet.

Et kart som viser hvor reven Anna har vandret fra Svalbard til Canada.
På kartet ser vi hvor reven Anna har vandret. Illustrasjon: Tank.no.

Etter at satellittsenderen sluttet å virke den 6. februar i fjor, vet vi ikke lenger hvor reven Anna befinner seg. Kanskje hun har gått enda lenger? Og enda raskere?