Fra akvarium til et liv i havet

Ved Sea Life Trust sørger de ansatte for at hvalene har det de trenger for å klare seg, enten det gjelder mat eller medisinsk hjelp. Disse hvalene er nemlig ikke vant til å klare seg alene.

En belugahval med barn
Belugahval med barn. Foto: Getty images

Lille Hvit og Lille Grå, som er belugahvaler, er de første hvalene på Sea Life Trust. De reiste med fly helt fra Kina. Der hadde de levd i fangenskap i et akvarium.

– Vi jobbet med Lille Hvit og Lille Grå i 1 ½ år for å være sikre på at de var klare for den lange reisen, forteller Andy Bool, sjefen for Sea Life Trust.

Klarer seg ikke selv

Etter mange år i fangenskap er det lite sannsynlig at hvalene kan overleve i vilt farvann. Derfor ligger Sea Life Trust innhegnet i fiskenett.

– Disse hvalene er vant til å bli fôret. Derfor er de ikke i stand til å fange sin egen mat, forklarer Tore Haug. Tore er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Hvaler i fangenskap blir ofte fanget allerede når de er små.

– De kjenner ikke til andre måter å leve på, sier havforskeren. – I havet lever belugahvalen ofte i flokk, men de fangede hvalene har ikke hatt noen annen flokk enn menneskene som har fôret dem.

Landskapsbilde av omgivelsene til Sea Life Trust lettsvik på Island
Her på Island skal hvalene bo. Foto: Getty images

Liker kulde

Belugahvalen hører ikke til i Kina, der Lille Hvit og Lille Grå ble holdt i akvarium. Denne hvalarten er arktisk. Det betyr at den har sine viktigste leveområder rundt Nordpolen.

– Det svømmer mye belugahval i norsk farvann, forteller Tore Haug.

– De trives i kaldt vann, i nærheten av is.

På Island er temperaturen akkurat passe for Lille Hvit og Lille Grå. Hvalene i Sea Life Trust har dessuten mye bedre plass enn i et akvarium: Nå kan de boltre seg på et område som er over 32.000 kvadratmeter stort og 10 meter dypt.

Fly med åpent lasterom og Sea Life Trust-logo
Hvalene reiste med fly fra Kina til Island. Foto: Getty images

Hvaler er ikke fisk

Hvaler er pattedyr, ikke fisker. De føder store, levende unger – oftest én av gangen, av og til tvillinger. Ungene drikker morsmelk i 4 til 12 måneder. Hvalene puster med lunger, sånn som oss mennesker.

– Med jevne mellomrom må de opp i vannskorpa for å fylle opp lagrene med oksygen, forklarer havforsker Tore Haug.

Hvalene har nemlig forfedre på land: Over millioner av år har det oppstått forskjellige grupper av dyr som har endret seg litt og litt. Noen av dyregruppene har krøpet ned i havet igjen etter tusenvis av år på land.

– Selen er et dyr som fremdeles lever både på land og i vann. Hvalen har endt opp med å leve hele livet i vann, sier Tore.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. april 2024, kl. 19:49 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.