10 spørsmål og svar om katter

August, Helena og Per fikk spørre Bjarne O. Braastad om katter. Han er professor og forsker på dyrs atferd. Katten er det dyret han er aller mest interessert i.

tre barn koser med en katt.
Per Østli (12), August Ekelund (10) og Helena Ekelund (12) med katten Astrid. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.

Bjarne har blant annet forsket på hvordan katter finner fram på nye steder. Han har også undersøkt forskjeller i oppførsel mellom ulike katteraser. Bjarne forstår også kattespråk. Det kan du lese om i "Hva sier katten?".

1. Hvor lenge har vi hatt katt?

Vi har hatt katt som husdyr i 10–12.000 år. I gamle dager var katten god å ha fordi den holdt rotter og mus borte fra matlagrene våre. Særlig de gamle egypterne likte katter. De mente katten var hellig.

2. Har katten ni liv?

Katten har bare ett liv. Men når vi sier at katter har ni liv, er det nok fordi de er flinke til å komme seg ut av vanskelige situasjoner. Blant annet kan de overleve fall fra ganske store høyder. Katter sprer nemlig føttene ut, slik at hudfolder mellom for- og bakbeina bremser farten nesten som en fallskjerm. Men dette må dere selvfølgelig ikke finne på å teste, det kan gå veldig galt.

3. Hvorfor elsker katter melk?

Fordi kattungene drikker melk fra mammaen sin. Og kumelk smaker nok litt likt, selv om kumelken er ganske forskjellig fra kattemorens melk. Men katter bør ikke få kumelk hvis de ikke er vant til det, da kan de bli dårlige i magen. 

4. Kan katten høre at det er eieren som kommer gående?

Katten kan i hvert fall kjenne igjen stemmen til eieren sin. Og vi vet at mange katter kjenner igjen lyden av eierens bil.

5. Hvorfor hater katter å få vann på seg?

Hvis katten får våt pels, blir den fort kald. Derfor vil den forsøke å holde seg tørr. Men katter kan svømme, hvis de må.

6. Hva tenker katten om eieren sin?

Katten tenker nok at vi mennesker er litt dumme. Katten synes jo den sier tydelig fra hva den vil med mjauingen sin. Og at det er vi som er dumme som ikke skjønner hva den sier.

7. Hvorfor liker ikke katten vår å bli båret?

Katter liker å ha alle fire beina i bakken. De må venne seg til å bli båret fra de er små, ellers kan de føle seg utrygge. Det blir nesten som høydeskrekk. 

8. Hvorfor liker katter s-lyden?

Alle katter tiltrekkes av s-lyden. Og det er litt rart, for de bruker jo ikke denne lyden selv. Kanskje synes katten lyden høres spennende ut, og vil undersøke nærmere hvor den kommer fra. Men dette spørsmålet har man rett og slett ikke svaret på, det er ikke alt man vet om katter. Derfor bør det forskes på katter i fremtiden også!  

9. Hvor langt går katter?

Vanligvis går de ikke så langt, de liker best å bli kjent i nærmiljøet. Men katter KAN gå langt. Det lengste vi vet om i Norge var en katt som gikk fra Stjørdal til Bærum. Det er over 50 mil.

10. Hvor fort kan en katt løpe?

Jeg vet ikke akkurat hvor fort en katt kan løpe. Men kattedyret gepard kan løpe i over 100 kilometer i timen. Katten kan løpe veldig fort over korte avstander, for eksempel hvis den blir skremt. Men katten har dårlig kondis, den kan ikke løpe så langt.  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mars 2024, 07:56 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.