Er dette verdens eldste tegning?

En liten steinflis med ni røde streker. Ikke akkurat stor kunst. Men viktig likevel - fordi det kan være verdens aller eldste tegning.

Nærbilde av stein fra blombos-hulen, med røde streker på. .
Forskere fant ut at de røde strekene var laget av oker – en type leire. Foto: NTB Scanpix.

Blombos-hulen i Sør-Afrika er et spennende sted for arkeologene. Antakelig bodde det mennesker her allerede for 100.000 år siden. 

En gruppe forskere fra Norge og Sør-Afrika har arbeidet i hulen i mange år. Da forskerne vasket og sorterte en haug med støvete steinflak, oppdaget de noe spennende. Et av de små steinflakene hadde et rart mønster av røde streker.

Hvor kom mønsteret fra? Var det naturlig? Eller hadde noen tegnet det?

Strekene var laget med vilje, men hvordan?

Forskerne undersøkte den lille steinflisa med et kraftig mikroskop. De fant ut at de røde strekene var laget av oker – en type leire. Det så ut som om noen hadde laget strekene med vilje. Men hvordan hadde de gjort det?

Forskerne prøvde seg fram

Forskerne bestemte seg for å prøve selv. De brukte forskjellige fargestifter av oker. De laget også en maling av knust okerstein og vann.

Forhistorisk fargestift

Forskerne både tegnet og malte streker på mange steinfliser. Etterpå undersøkte de resultatet i mikroskop. Hvilke av de nye strekene lignet mest på de gamle? Jo, det var de som var tegnet med fargestift. Slik fant forskerne ut at den eldgamle tegningen også måtte være tegnet med en oker-fargestift.

Eldgammel tegning

Etter nærmere undersøkelser kunne forskerne fastslå at tegningen måtte være minst 73.000 år gammel. Dermed er dette den eldste tegningen vi vet om!

Symbol

Til sammen danner strekene et slags mønster. Forskerne tror det kan være et symbol – altså et tegn med en bestemt mening. De vet ikke hva symbolet betød for menneskene som laget det.

Men bare det at folk brukte symboler for 73.000 år siden, er en stor nyhet! Arkeologene har nemlig trodd at menneskene ikke begynte å bruke slike symboler før de kom til Europa for rundt 40.000 år siden. Nå ser det altså ut til at mennesker brukte symboler mye, mye tidligere.

Laget av våre forfedre

De som lagde tegningen i Blombos-hulen var mennesker av arten Homo sapiens – akkurat som oss. Og kanskje var de enda likere oss enn forskerne har trodd til nå?

Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. mai 2024, kl. 08:13 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.