Helikopter på Mars

For første gang skal et helikopter fly på en annen planet.

Illustrasjonsfoto av helikopter på Mars.
Det lille Mars-helikopteret skal veie 1,8 kilo. Rotoren skal være 1,2 meter bred. Foto: NASA/Wikimedia Commons

Sommeren 2020 skal amerikanske forskere sende en rakett til Mars. Om bord i raketten skal det være et helikopter. Når raketten lander, skal helikopteret ut og fly. Dette blir den første helikopterturen noensinne på en annen planet!

Vanskelig oppgave

Hvorfor er det så vanskelig å få et helikopter til å fly på en annen planet?

Jo, fordi helikoptere bruker en rotor til å holde seg flygende. Rotoren er en stor propell som løfter helikopteret opp i lufta. Dette virker fint på vår egen planet. Rundt Jorden er det nemlig mye luft som rotorene kan jobbe i. Det er det ikke på Mars. Atmosfæren rundt Mars er mye tynnere enn den vi har på Jorden.

Derfor må Mars-helikopteret være lite og lett, med lange rotorblader. Og rotoren må spinne mye fortere enn på vanlige helikoptere.

Korte turer

Etter planen skal det første Mars-helikopteret fly maks fem korte turer. Hver tur vil vare opptil 90 sekunder. Det er jo ikke særlig lenge, men det er en god start.

Forskerne håper de klarer å bygge større og bedre Mars-helikoptere i fremtiden. Det kan komme godt med når menneskene fortsetter å utforske planeten. Særlig hvis vi en gang skal sende folk dit!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 09.38 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.