Har sjimpanser eller mennesker de skitneste sengene?

Mange mennesker sover best i en god seng. Det gjør faktisk sjimpansene også! Hvordan lager de sengene og hvor rene klarer de å holde dem?

Sjimpansefamilie i Tanzania.
Sjimpansefamilie i Tanzania. Foto: NTB Scanpix

Vi mennesker sover vanligvis inne i husene våre. Sjimpansene, derimot, sover ute i skogen. Høyt oppe i trærne. Der bygger de senger av greiner, kvister og blader. Disse sengene er både trygge og behagelige. Men kanskje veldig skitne?

For alle dyr har jo bakterier på kroppen. På huden og i pelsen. Sjimpansene får dessuten besøk av insekter som suger blod fra dem.

En overraskelse

Så hvordan står det til i sjimpansenes senger? Det ville en gruppe forskere finne ut av. De undersøkte 41 sjimpansesenger. Forskerne trodde de ville finne massevis av bakterier og insekter i sengene. Men der tok de feil!

Forskerne fant både bakterier og insekter i sjimpansesengene. Men ikke flere enn på andre greiner og blader. Tvert imot. Sjimpansesengene var veldig rene. Til og med renere enn menneskesenger!

Forsker klatrer opp i et tre for å undersøke sjimpansenes senger.
Adriana Hernandez-Aguilar er forsker ved Universitetet i Oslo. Hun klatret opp i trærne i Tanzania for å undersøke sjimpansenes senger.

Fra doen til sengen

Det var én type bakterier forskene ikke fant noe særlig av i sjimpansesengene: Tarmbakterier. Det syntes de var rart. I menneskesenger kan det nemlig være mange tarmbakterier. Hvorfor? 

Forskerne skjønte at tarmbakteriene i menneskenes senger måtte komme fra do. Vi mennesker har jo som regel doer inne i husene våre. Mange mennesker spyler ned uten å lukke dolokket. Da fyker det bakterier utover badegulvet! Hvis vi tråkker på bakteriene, kan de bli med opp i sengene våre. 

Bæsjer utenfor

Sjimpansene kan ikke lage ordentlige doer. Men de er ganske renslige likevel. De bæsjer alltid utenfor kanten av sengene sine. De passer godt på at de ikke får noe bæsj på sengene.

De er også nøye med å rense pelsen sin. Og de lager nye, rene senger nesten hver eneste kveld. Tenk på det neste gang du skifter på sengen din!

I videoen over ser du den unge sjimpansen Araali i Uganda i full gang med å lage sin egen seng.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mars 2024, 07:50 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.