Forskere fant en vegg av is på Mars

Drømmer du om å besøke Mars? Da kan du glede deg over forskernes nye isfunn.

Det kommer ikke til å bli lett! Likevel vil menneskene prøve å sende folk til planeten Mars. Ja, mange ønsker til og med å lage en base, der det går an å bo i lang tid. Men skal vi klare det, må vi finne én ting der oppe: vann!

Illustrasjon av romrakett med mennesker på vei til Mars
Hvis mennesker skal bo på Mars, må vi finne vann. Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Heldigvis er ikke det umulig. Forskere har allerede oppdaget isbreer på polene på Mars. Dessuten finnes det fuktighet i sanden under overflaten. Nye funn tyder også på at det kan være flytende, kjempesalt vann i bakken under sørpolen på Mars. Problemet er bare at det slett ikke er noe praktisk å lande på polene. Det er heller ikke noe fint å bo der. Dessuten er vannet i bakken skittent og vanskelig å få fatt i.

Oppdaget ren, blå is

Men nylig gjorde noen forskere en nyttig oppdagelse. De studerte bilder av et område mer mot midten av planeten. Der var en del av sanden blitt gravd vekk av naturens krefter. Det som sto igjen, var en over 100 meter høy vegg. Og bildene viser altså at veggen ser ut til å være lagd av ren, blå is!

En vegg av is på Mars fotografert ovenfra
Her ser du veggen av is, fotografert ovenfra. I dette området er veggen omtrent 130 meter høy. Foto: NASA/JPL CALTECH/UA/USGS

På toppen ligger et lag av sand. Men flere steder er laget tynt. Mars-farere vil bare trenge å grave en meter eller to for å komme til isen. Dermed kan de tine isen for å få vannet de trenger for å overleve.

 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. juli 2024, kl. 14.31 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.