Dataspill mot fantomsmerter

Når noen skader en arm alvorlig, kan det hende legene må fjerne armen. Men noen ganger tror hjernen at armen fortsatt er der. Og at den gjør vondt. Det kalles fantomsmerter. Hva gjør man når det gjør vondt i en arm som ikke finnes? Kanskje det kan hjelpe med dataspill!

Illustrasjon av hvordan dataspill brukes mot fantomsmerter
Illustrasjon: Melkeveien designkontor

I Sverige har 14 pasienter med fantomsmerter prøvd et helt spesielt dataspill. Alle pasientene manglet minst én underarm. Men i spillet var armene på plass igjen! Et kamera tok video av pasienten. En datamaskin viste videoen med en digital arm oppå videobildet. Denne armen skulle pasienten styre. Med de samme musklene som pleide å styre den ordentlige armen. Og de samme delene av hjernen.

Mindre vondt med digital arm

Spesielle sensorer fanget opp signaler fra musklene til pasienten. Signalene ble sendt til datamaskinen. Slik kunne pasienten styre den digitale armen. Forskerne fant ut at spillet hjalp mot fantomsmertene. Etter 12 runder med spilling hadde pasientene mye mindre vondt.

Tester metoden på flere pasienter

Forskerne vet ikke helt sikkert hvorfor noen får fantomsmerter. Eller akkurat hvorfor det nye dataspillet hjelper. Det vil de vite mer om. Derfor skal de teste metoden på flere pasienter.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 09.22 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.