Stiv av skrekk

Skrekkfilmer kan faktisk få "blodet til å stivne i årene"!

Nærbilde av et par vidåpne, skrekkfylte øyne
Vi stivner når det er fare på ferde, for når vi er stille, blir vi ikke så lett oppdaget av fiender. Foto: Shutterstock

Når vi blir redde, sier vi ofte at vi blir stive av skrekk, eller at frykten får håret til å stritte. Det er ikke så rart, for dette er måter kroppen reagerer på når vi føler frykt. Vi stivner når det er fare på ferde, for når vi er stille, blir vi ikke så lett oppdaget av fiender. Og vi pattedyr stritter med pelsen for å se større og barskere ut, slik at det skal virke farlig å angripe oss.

Skrekkfilm

Men hvorfor sier vi at frykt får blodet til å stivne i årene? Uttrykket stammer fra middelalderen, da folk trodde at redsel kunne få blodet til å fryse, eller stivne. Nederlandske forskere ville finne ut om det kunne være noe sant i dette. De lot en gruppe frivillige se på en skummel skrekkfilm og tok blodprøver av dem før og etter filmen.

Blodet levret seg

Etter at de frivillige hadde sett filmen, inneholdt blodet deres mye mer av et stoff som får blodet til å levre seg – altså å stivne til klumper. Det er dette som får sår til å lukke seg. Det er egentlig ikke så rart at blodet gjør dette – i en farlig situasjon er det lurt at kroppen gjør seg klar til å lukke sår dersom den skulle bli skadd. Så selv om hodet ditt vet at filmen bare er på liksom, er kroppen i høyeste beredskap mot fare!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 00:52 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.