Møt en meteorolog

– Jeg var veldig glad i å spille fotball da jeg var yngre. Så det var egentlig fotballproff jeg ville bli, avslører Anders Doksæter Sivle. Anders ble ikke fotballproff. Han ble meteorolog og forsker nå på været ved Meterologisk institutt.

Anders Sivle med sydvest på hodet smiler mot kamera mens han holder en åpnet paraply.
Meteorolog og forsker Anders Sivle ville jobbe med noe som opptok flere enn bare ham selv. Så hvorfor ikke været - med mye spennende matematikk og fysikk? Foto: Forskningsdagene.

Det er Anders glad for i dag. Han har alltid syntes at matematikk og naturfag var morsomt. Meteorologi handler heldigvis om begge deler.

Nyttig matematikk

Anders hadde lyst til å jobbe med noe som flere enn ham selv syntes var spennende og viktig. "Alle er jo opptatt av været, så hvorfor ikke lære meg å varsle været?" tenkte han. Det er nemlig mye spennende fysikk og matematikk i lufta.

– Det vi oppfatter som vær, skjer i luftlaget nærmest jorda – enten det er skyer eller vind, regn eller snø. I dette luftlaget fins det mange forskjellige gasser og partikler som vi meteorologene lærer oss å forstå. Slik kan vi varsle været til folk. Og ved hjelp av matematikk kan vi til og med fortelle folk hvordan været vil bli i framtiden.

Lager værsymboler

Meteorologene bruker forskjellige symboler (tegninger) når de varsler været på tv eller på nettet. Ett symbol kan være en stor sol, som betyr sol og skyfritt. Eller det kan være en grå sky med et par blå streker under, som betyr litt regn. Det er viktig at vi forstår disse symbolene, slik at vi er forberedt på dårlig vær.

Anders har ledet Forskningskampanjen om skyer. Her har skoleelever tatt bilder av skyer og gitt dem værsymboler som de har oppfattet som riktige for de ulike skytypene.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 7. november 2024, kl. 15.10 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.