Hvordan kan hvithvalen holde pusten så lenge?

Hvithvalen kan holde pusten i tre og et halvt minutt. Hvordan klarer den det?

Hvithvaler som svømmer rundt sammen med dykkere rett på undersiden av vannoverflaten.
Forskerne tok prøver av musklene til 23 hvithvaler. Foto: Picturepoint.no.

Hvithvalen lever langt mot nord. Der er det veldig kaldt og mye is. Hvithvalene må dykke under isen for å finne mat. Ofte må de dykke dypt, langt og lenge. Så lenge at det nesten er umulig å holde pusten. Særlig for en nyfødt babyhval.

Babysvømming

Likevel kan babyene til hvithvalen dykke både dypt og lenge. Selv nyfødte hvithvaler kan dykke ned til 216 meter, og holde pusten i tre og et halvt minutt.

Lagrer luft

Amerikanske forskere ville finne ut hvordan hvithvalen klarer seg så lenge uten luft. De tok prøver av musklene til 23 hvithvaler. Forskerne fant ut at musklene til hvalene inneholder ekstra mye av et protein som heter myoglobin. Det gjør at hvithvalen kan lagre mye oksygen i musklene sine.

Lever på dypt vann

Forskerne fant også ut at hvithvalbabyene blir født med mye mer myoglobin i musklene enn andre babyhvaler. Og de får fort enda mer. Etter 14 måneder har de like mye som en voksen hval. Derfor kan de små hvithvalene følge mødrene sine på lange dykk under isen. Det kommer godt med når de skal leve hele livet på dypt vann.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. september 2023, 10:35 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.