Grenseløst samarbeid

Henning Laugerud er forsker ved Universitetet i Bergen. Han samarbeider med forskere i hele Europa. De studerer deler av den kristne kulturen fra middelalderen til i dag.

Illustrasjon av tre forskere med hver sin puslespillbrikke i hånden.
Når forskere på samarbeider på tvers av landegrenser, kan de bidra med viktige brikker i hverandres puslespill. Illustrasjon: Melkeveien designkontor.

– Vi studerer hva folk gjør med religionen sin. Når man ber, så gjør man forskjellige ting. Noen går til et alter, eller til et bilde av Jesus eller Maria, mens andre tenner lys. Noen ber faste bønner, noen kneler. Alt dette ser vi på, og så forsøker vi å finne ut av hva det betyr, hvordan det påvirker oss, og hva det kan fortelle oss. Da forstår vi bedre hvorfor kulturen vår er sånn som den er.

Fra hele Europa

I gruppen er det forskere fra hele Europa. Og de er mest glad i å møtes på ordentlig.

– Ingenting kan erstatte møtet mellom folk, sier Henning. Han mener at de tenker bedre når de møtes og spiser sammen. – Det sosiale er som en idémaskin!

Puslespill

Fordelen med å komme fra ulike kulturer er at alle ser forskjellige ting.

– Vi har med hver vår bit av puslespillet, sier forskeren. – Når vi kommer sammen, ser vi på hverandres puslespill, og da finner vi nye brikker for hverandre.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 09.08 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.