Fant tre millioner år gamle verktøy

En feilkjøring ble ingen bomtur for forskerne som var på ekspedisjon i Kenya for noen år siden. De fant nemlig redskaper som var over tre millioner år gamle!

Arkeologene Sonia Harmand og Jason Lewis undersøker funn de har gjort i Kenya i Afrika.
Arkeologene Sonia Harmand og Jason Lewis undersøker steinredskaper som er 3,3 millioner år gamle. Redskapene fant de i Kenya i Afrika. Foto: NTB Scanpix

Forskerne fant 149 helt spesielle steinredskaper. Noen av steinene ser ut til å ha vært brukt som hammere eller ambolter. Andre har blitt slått på for å bryte løs skarpe steinbiter som kunne brukes til å skjære eller kutte med.

Lagd av våre forfedre?

I mange hundre tusen år var det helt vanlig å lage verktøy av stein på denne måten. Likevel er redskapene fra Kenya veldig spesielle. De er nemlig fryktelig gamle. 3,3 millioner år gamle!

Det betyr at de er 700 000 år eldre enn noen andre steinredskaper vi kjenner til. Disse eldgamle redskapene ble faktisk lagd rundt en halv million år før vi tror de første ordentlige menneskene utviklet seg.

Uten svar

Hvem var det egentlig som lagde disse mystiske redskapene? Oppsto menneskeslekten tidligere enn forskerne har trodd? Eller kunne menneskenes apeaktige forfedre lage redskaper av stein?

Forskerne har fortsatt ikke funnet svarene på disse vanskelige spørsmålene.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. mai 2024, kl. 18:00 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.