Derfor skjelver du når du fryser

Høsten er her og det blir raskt kaldere, men heldigvis har kroppen flere triks for å tilpasse seg kulda!

Fire barn med luer og jakker står tett sammen mens de fryser.
Skjelving er et av triksene kroppen bruker for å holde varmen! Foto: Shutterstock

Skjelving gir varme

Du har kanskje merket at du begynner å skjelve om du er skikkelig kald?Dette er musklene dine som trekker seg sammen og løser seg opp i en kjempefart.

Ivan Myhre Winje forsker på muskler. Han forteller at skjelvinga er et av triksene kroppen bruker. Når musklene skjelver, lager de nemlig varme til kroppen og blodet. De kan produsere opptil 4-5 ganger mer varme i skjelvende tilstand enn i ro!

Frosne tær og stive fingre

Mange fryser ekstra på hendene. Blodet forsvinner fra hender og føtter og de kjennes frosne. Ivan forklarer at det er fordi kroppen prioriterer å varme opp organene som trenger det mest. Ubehagelig kanskje, men bra for organene våre!

Kroppen jobber hele tiden for å ha en perfekt temperatur. Ivan forteller at når vi er kalde, vil kroppen prøve å produsere mer varme og minske varmetapet. Når vi har mindre blod ute i fingrene og føttene, mister kroppen mye mindre varme ut til omgivelsene.

Slå floke!

Vi blir ofte kalde om vi sitter stille. Musklene våre lager varme når de forbrenner energi, og de forbrenner mye mer når de er i bevegelse. I tillegg øker blodsirkulasjonen, og det oppvarmede blodet strømmer ut i fingrene igjen. Ivan tipser om at bevegelse er vår bestevenn i vinterkulda.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 08.59 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.