Lykken er et pinnsvin i hagen

På korte bein og med piggsveis rusler det rundt i hagene våre på kveldstid. Bolla Pinnsvin er på besøk!

To pinnsvin ligger tett inntil hverandre i gresset.
Pinnsvinet er et nattdyr, så sjansen for å møte det på dagtid er liten. Foto: Shutterstock.

Vi er mange som lar oss sjarmere av den lille gjesten. Pinnsvinet ser kanskje litt skummelt ut med tusenvis av pigger på ryggen, men piggene er ikke farlige eller giftige. Pinnsvinet er et nattdyr, så sjansen for å møte det på dagtid er liten. Da ligger det og sover.

Kresen i matveien

Alf Prøysen har skrevet en sang om Bolla Pinnsvin som skal begynne på skolen. Der hører vi at Bolla Pinnsvin liker museflesk, bringebær og melk. Det stemmer ikke helt med virkeligheten. Pinnsvin er nemlig et insektetende pattedyr, og spiser blant annet snegler og mark, men også egg, fugleunger og mus. I tillegg liker den frukt, eikenøtter og sopp.

Om du gir pinnsvin melk vil det få veldig vondt i magen, og kan dø. Du må heller ikke gi det brød. Om du vil mate pinnsvinet, kan du gi det vanlig katte- og hundemat, kokte grønnsaker, frukt og vann.

Bare se, ikke røre!

Selv om pinnsvinet ser friskt ut, kan det ha salmonellabakterier i tarmen som vi bør unngå. For at vi ikke skal bli smittet av bakteriene, er det viktig at vi ikke tar på pinnsvinet og kommer i kontakt med avføring. Skulle du likevel ha vært i kontakt, er det en god regel å vaske hendene etterpå. Om vi blir smittet av salmonellabakterien kan vi få diaré. 

Fredet nyttedyr

Pinnsvin står på listen over truede dyrearter i Norge og er derfor fredet. Pinnsvinet blir regnet som et nyttedyr fordi det spiser andre dyrearter som gjør skade. For eksempel spiser pinnsvin de brune iberiasneglene – og det er vi jo glade for! 

PS: Visste du at iberiasneglen også blir spist av en annen snegle? Leopardsneglen jakter gjerne på iberiasneglen. Den er også brun, men har i tillegg mørkebrune striper langs kroppen. Kanskje finner du både pinnsvin og leopardsnegler i hagen?

Kilde: Veterinærinstituttet, Naturhistorisk Museum og Forskning.no

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. april 2024, kl. 18:40 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.