Hva er kulelyn?

Kulelyn observeres i tordenvær - både innendørs og utendørs. Et typisk kulelyn har en størrelse omtrent som en appelsin og «lever» i noen sekunder. Hva er kulelyn for noe?

Lyn som skyter gjennom en mørk kveldshimmel.
Lyn opptrer i forbindelse med tordenvær. Foto: Shutterstock.

Kulelyn observeres vanligvis i forbindelse med annet tordenvær. Det observeres både innendørs og utendørs. Et typisk kulelyn har en størrelse omtrent som en appelsin og «lever» i noen sekunder. Det er også observert kulelyn med en diameter på omkring én meter og med en levetid på opptil flere minutter!

Lyn i mange varianter

Kulelynene dannes plutselig og lyser omtrent som et lysrør. De er vanligvis rødlige eller appelsin- eller sitrongule. Ofte kan det følge med en skarp, besk lukt som av ozon eller brennende svovel, og det kan også følge med en vislende lyd. Kulelynet beveger seg langsomt og tilfeldig omkring, og kan av og til følge bestemte gjenstander som elektriske ledninger o.l. Men det kan også stoppe helt opp. Noen slokkes langsomt ut, mens andre kan forsvinne med et smell. Det finnes rapporter om sterk varmeutvikling når kulelyn passerer eller går i oppløsning. Spisse gjenstander og tråder kan smelte.

Det er vanskelig å gjennomføre eksperimenter med kulelyn fordi levetiden er svært kort, men i London i 1936 gjennomførte naturen et eksperiment på egenhånd. Da var det et kulelyn som kuttet en telefonledning, brente seg inn gjennom en vindusramme i et hus og falt til slutt ned i et kar med 18 liter vann. Etter dette kokte vannet i flere minutter. Lynet var på størrelse med en stor appelsin og man har beregnet at det hadde en energi på minst 6 millioner Joule eller i underkant av 2 kilowattimer (kWt).

En gammel illustrasjon av kulelyn som farer inn gjennom et åpent vindu.
Tegningen fra 1901 viser hvordan et kulelyn overraskende kommer gjennom vinduet og driver inn i rommet som en ildkule i lufta. Illustrasjon: Louis Poyet/Wikimedia Commons

Fortsatt et mysterium

Det er skrevet en masse om kulelyn og det er presentert mange teorier, ofte svært avanserte, men ingen av teoriene er generelt godtatt i den vitenskapelige verden. Vi nærmer oss nok forklaringen på hva et kulelyn er, men fortsatt må vi bare si at vi ennå ikke vet hva et kulelyn egentlig er.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. juli 2024, kl. 16.12 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.