Er fisker musikalske?

Nede i havet synger de store fiskekorene. Spesielt om natten lager mange fisker lyd.

Sammenlignet med mennesker er fiskene rare: De har «tomt», stirrende blikk. Ingen bein og armer. Kald kropp og bitte liten hjerne. Kan fiskene likevel være smarte, følsomme og musikalske dyr? Ja, mener forskere over hele verden.

Illustrasjon: Tank.no

Gullfisk-forsøk

Forskere har funnet ut at gullfisk kan lære å skille mellom ulike stiler musikk! Selv om de aldri har hørt et musikkstykke før, kan de plassere det i riktig kategori, for eksempel «klassisk» eller «rock».

I forsøket trykket fiskene på en knapp med snuten når riktig musikkstil kom ut av undervannshøyttalere. Som belønning fikk de en godbit.

Sansene

Fisker lager masse lyd selv også. Det er svømmeblæren som brukes som «stemme» og «tromme». De nattjaktende fiskene synger og trommer ekstra mye – siden annet kropps-språk ikke synes så godt i mørket.

Forskere sammenligner fiskenes nattlige kor med det store fuglekoret man kan høre i en tett jungel. Fiskekoret har minst like mange stemmer og like variert lyd.

Uansett hvor i verdenshavene man senker ned en undervanns-mikrofon, kan fiskekorene høres. Selv hører fiskene hverandres lyder både med innvendige ører og selve kroppen, som plukker opp vibrasjoner i vannet.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. mai 2024, kl. 09:18 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.