Forskerne kan trene fisk til å plukke lus

Lus finnes ikke bare i hodebunnen på mennesker. I havet er de en stor plage for fisk. Men kan vi trene andre fisk til å plukke dem?

Fiskeoppdrettere er som bønder, bare for havet. Ute i fjorden har de store bur i vannet som kalles merder. Her driver de med oppdrett av fisk som laks, litt som en bonde har en flokk sauer.

Men de har et stort problem: lus! Lakselus er en kjempestor plage for fiskene. Men de koster også oppdrettere milliarder av kroner hvert eneste år.

Fiskene skal få det bedre

Rensefisker er fisketyper som spiser lus av andre fisk. Noen oppdrettere slipper rensefisk ut i merdene, men ikke alle syns det er en god idé.

– Omtrent 60 millioner rensefisk blir sluppet ut i merder hvert år, men mange dør, sier forsker Samantha Bui. Hun og kollegaene ville se hva de kunne gjøre for å hjelpe fiskene få det bedre.

I slike anlegg undersøkte forskerne hvordan laks og rensefisk trives sammen. (Foto: Reidun Bjelland)

Trent opp til å spise lus

Forskerne delte rensefiskene inn i tre grupper. Én gruppe svømte bare med laks, og én med både laks og lus. Den siste gruppen svømte alene.

Etter hvert ble gruppene flyttet til vanlige merder, og noen uker senere sjekket forskerne hva som lå i magene deres.

De fant ut at fisken som hadde blitt tidlig vant med laks og lakselus, spiste mye mer lus! Men hvorfor er dette bra?

– Hvis de raskere tilpasser seg å leve i merdene med laks og lus, så kan de få det bedre, siden de kan lære seg å spise raskere og ikke være så stresset av at laksen er der.

Men selv om hun syns funnene er veldig spennende, tror hun ikke at hun har funnet løsningen på problemet.

– Rensefisk fjerner bare lus som allerede er på laksen. Løsningen er nok heller at vi hindrer at laksen får lus på seg i det hele tatt. For eksempel med bedre bur, som holder lusen unna.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. april 2024, kl. 19:22 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.