Hvorfor er folk sure på t-bane, trikk og buss?

Ved St. Sunniva skole i Oslo er det mange elever som tar kollektivtransport for å komme til skolen. Det får dem til å lure: Hvorfor er det så mange sure folk på t-bane, trikk og buss?

Trinn-1-kvadratisk.png
Dette lurer vi på

Hvorfor er folk sure på t-bane, trikk og buss?

Mange tar buss eller bane til skolen, og alle hadde lagt merke til at folk er ganske sure. Hvorfor er det så mange sure? Klassen snakket om det og det var mange forslag:

 • Kanskje de er alene.
 • Kanskje de har kranglet med noen.
 • De har en dårlig dag.
 • Gjort en feil på jobben.
 • Kanskje de er slitne.
 • De er sultne.
 • De har kranglet med ungene sine.
 • Gruer seg til å gå på skolen.
 • Tenker på noe som er trist.
 • De er trøtte.

For å finne ut mer om sure folk, satte de i gang et forskningsprosjekt.

trinn-2-kvadratisk.png 
Hvorfor er det slik?

Elevenes hypoteser om hvorfor folk er sure

 1. Fordi de er trøtte
 2. Fordi de er sultne
 3. Fordi de er slitne
 4. Fordi det er fullt

trinn-3-kvadratisk.png 
Legg en plan

Plan for gjennomføring av undersøkelsene

Etter at de hadde snakket litt ble de enige om at de ville ta T- banen for å se om folk var sure. Elevene vil bare se på ansiktene til folk hvordan de ser ut, uten å snakke med dem.

Så ble de enige om å intervjue voksne hjemme om hvorfor de var sure på T-banen, bussen eller trikken.

Men de måtte spørre Ruter om å få lov til å forske på T-banen. Læreren fant nummeret til Ruter, og en i klassen ringte til Ruter og forklarte hva de hadde tenkt til å gjøre. Damen de snakket med sa at det var greit og at det hørtes ut som et morsomt prosjekt. Hun ville også gjerne vite hva de kom fram til. 

"Men hvordan skal vi huske hvordan folk ser ut på T-banen?" spurte læreren. De finner en lur måte å observere sure og blide folk på banen.

Vi kan tegne de. Vi tegner ansikter som er sure eller blide.

Det syntes alle var en god ide. 

trinn-4-kvadratisk.png 
Hent opplysninger

Gjennomføring av undersøkelsene

Det aller første elevene gjorde var å ta t-banen for å sjekke om folk faktisk var sure. De tok med ark på T-banen for å se på folk om de var sure eller blide, og tegnet inn en sur munn eller en blid munn. De som ikke så så veldig sure ut tegnet de med rett munn.

Eksempel på hvordan elevene tegnet ansikter som smiler, eller er sure.
ELevene tegnet ansikter de så på bussen

Deretter intervjuet de foreldrene sine om hvorfor de kan være sure på buss og trikk og t-bane.

Elevene jobbet litt hver for seg og litt sammen. Resultatene samlet de når de hadde timer sammen. De brukte mange slags skoletimer: norsk, matte, kunst og håndverk, samfunnsfag.

Etter at alle hadde vært på T-banen og kommet tilbake til skolen med spørreskjemaene ferdig utfylt hadde de opptelling. De måtte alle telle sur munn, rett munn og blid munn på sitt eget ark og skrive det ned. Så sa alle, en etter en, resultatet sitt, og læreren skrev det på tavla og elevene i bøkene sine. Det var mange tall, så læreren regnet det ut for elevene.

De finner ut at folk som er sure ofte er slitne eller ikke har fått sitteplass på trikken, bussen eller t-banen. Det er ikke så mange som er sure fordi de er sultne eller trøtte.

trinn-5-kvadratisk.png 
Dette har vi funnet ut

Konklusjon

Folk er sure på T-bane, trikk og buss fordi det er fullt og de får ikke sitteplass, mange er også sure fordi de er slitne. Ikke så mange er sure fordi de er sultne eller trøtte.

Til slutt kom elevene med forslag til hvordan de kan få folk til å smile. Hvis man ser sure folk, kan man for eksempel gjøre noe av dette: 

 • Gi sitteplass til andre.
 • Si: Håper du får en fin dag!
 • Man kan si: Går det bra med deg?
 • Man kan smile til andre.
 • Man kan si: Du er fin. 

trinn-6-liggende-venstre.png
Fortell til andre

Dette ønsker elevene å fortelle videre

For å fortelle til andre, delte elevene rapporten med Ruter, som delte den med sine følgere på Facebook.  

De delte også rapporten med foreldre og med rektor på skolen. 

Dette mente juryen om prosjektet 

"Juryen synes dere har valgt en god problemstilling som angår oss alle. Alle har vel opplevd sure folk på t-banen, trikken og bussen! Forskningen deres er grundig og gjennomtenkt. Det var veldig lurt å observere på t-banen og tegne de forskjellige munnene dere så der. Det er fint å lese at dere er så seriøse når dere forsker. Dere spurte Ruter om tillatelse til å forske der, og dere passet på å ikke gjøre det ubehagelig for passasjerene. Rapporten deres er systematisk og oversiktlig og veldig morsom å lese. Dere har vært kjempeflinke til å skrive og tegne, slik at juryen forstår hva dere tenker og mener. Dere er flinke til å telle opp alle svar på intervjuene.

Juryen er på alle måter imponert over forskningen deres og kårer dere derfor til sølvvinnere i Nysgjerrigper-konkurransen 2017. Gratulerer! Vi håper vi får se flere rapporter fra dere."

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. mai 2024, kl. 16:53 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.