Bli kjent med edderkopper

Mange er redde for edderkopper. Men de er egentlig ikke så skumle hvis du blir kjent med dem.

En edderkopp som henger i spindelvevet sitt
Foto: Shutterstock

Her får du noen gode råd om hvordan du kan fange edderkopper for å studere dem. Det er viktig at du er forsiktig med edderkoppene og at du slipper dem fri etterpå!

Du trenger:

  • Plastkopper, bokser eller syltetøyglass til fallfeller
  • Forstørrelsesglass
  • Q-tips eller en pensel
  • Et hvitt stoffstykke
  • Papp

Slik gjør du:

  1. Edderkopper lever på mange ulike steder. Derfor trenger du ulike metoder for å fange dem. Graver du ned bokser eller syltetøyglass, får du en fallfelle. Om natten vil smådyr gå i fellen, og noen vil ganske sikkert være edderkopper.
  2. En annen måte å fange edderkopper og andre smådyr på, er å feste en strimmel papp rundt en trestamme som en slags kunstig bark. I løpet av en natt er sjansen stor for at en edderkopp har gjemt seg bak pappen, men du må være rask for å fange den når du fjerner pappen. Q-tips eller en pensel kan brukes til å koste edderkoppen ned i en beholder.
  3. Du kan også plassere en hvit duk under en busk eller et tre som du rister og banker på. Da vil dyr som sitter på greinene eller i bladverket, falle ned på duken. 
  4. Når du har undersøkt edderkoppen kan du slippe den fri igjen!

Hvilken edderkopp er det?

Det fins 600 ulike edderkopper i Norge. De deles inn i grupper som kalles familier. I hver familie kan det være flere arter. Vil du studere edderkopper nærmere? 

Last ned edderkoppatlas (PDF)

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. oktober 2023, 05:24 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.