Bli kjent med edderkopper

Mange er redde for edderkopper. Men de er egentlig ikke så skumle hvis du blir kjent med dem.

En edderkopp som henger i spindelvevet sitt
Foto: Shutterstock

Her får du noen gode råd om hvordan du kan fange edderkopper for å studere dem. Det er viktig at du er forsiktig med edderkoppene og at du slipper dem fri etterpå!

Du trenger:

  • Plastkopper, bokser eller syltetøyglass til fallfeller
  • Forstørrelsesglass
  • Q-tips eller en pensel
  • Et hvitt stoffstykke
  • Papp

Slik gjør du:

  1. Edderkopper lever på mange ulike steder. Derfor trenger du ulike metoder for å fange dem. Graver du ned bokser eller syltetøyglass, får du en fallfelle. Om natten vil smådyr gå i fellen, og noen vil ganske sikkert være edderkopper.
  2. En annen måte å fange edderkopper og andre smådyr på, er å feste en strimmel papp rundt en trestamme som en slags kunstig bark. I løpet av en natt er sjansen stor for at en edderkopp har gjemt seg bak pappen, men du må være rask for å fange den når du fjerner pappen. Q-tips eller en pensel kan brukes til å koste edderkoppen ned i en beholder.
  3. Du kan også plassere en hvit duk under en busk eller et tre som du rister og banker på. Da vil dyr som sitter på greinene eller i bladverket, falle ned på duken. 
  4. Når du har undersøkt edderkoppen kan du slippe den fri igjen!

Hvilken edderkopp er det?

Det fins 600 ulike edderkopper i Norge. De deles inn i grupper som kalles familier. I hver familie kan det være flere arter. Vil du studere edderkopper nærmere? 

Last ned edderkoppatlas (PDF)

Meldinger ved utskriftstidspunkt 4. februar 2023, 02.51 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.