Plastleker på svømmetur
Langt, langt inn i fremtiden kan barn finne legoklossene våre på stranda.
Tenk deg at et barn leker på en strand om 1300 år. Og tenk på hvor mange år som har gått siden vår egen tid – mer tid enn det er mellom vikingenes tidsalder og oss selv! Fremtidsbarnet finner en dings av plast i tangen. Barnet kikker på dingsen, som er liten og ødelagt. Det er kanskje ikke mulig å se hva det ha vært. Men vi vet det: Det er restene av en helt vanlig legokloss!
Legoklosser som havner i havet, kan nemlig flyte rundt i hele 1300 år før de er helt nedbrutt.
Smart metode
Forskere fant ut dette ved å analysere legoklosser som hadde skylt i land på strendene sørvest i England. Ved hjelp av røntgenstråler fastslo de alderen på legoklossene. Deretter sammenlignet de klossenes tilstand med ubrukte legoklosser fra samme år. Så hvis de for eksempel fant en legokloss i havet som var fra året 1980, sammenlignet de den med en helt ubrukt legokloss fra 1980.
Med denne metoden kunne forskerne beregne effekten av saltvann på legoklossene. Saltvannet bryter ned plasten, og til slutt er legoklossene helt borte. Men det tar altså veldig lang tid! For noen av de minste klossene vil det ta 100 år å bli helt oppløst av saltvann, for andre vil det ta 1300 år.
Gjettet feil
Andrew Turner, den engelske professoren i miljøvitenskap som ledet studien, visste på forhånd at lego var holdbart. Lego er tross alt blant verdens mest solgte leker, og laget for å tåle tøff bruk. Likevel var han overrasket over at klossene kunne flyte rundt i hele 1300 år før de var nedbrutt. På forhånd hadde han gjettet på maks 1000 år.
– Forskningen viser hvor viktig det er at folk kaster brukte ting på riktig måte, så tingene ikke skaper problemer for miljøet, sa han til den engelske avisa "The Independent".
Meldinger ved utskriftstidspunkt 14. september 2024, kl. 13.53 CEST