Hvilken robot liker du best?

Forskere har undersøkt hva norske barn synes om tre ulike roboter. En av dem var skumlere enn de andre.

Fire roboter
Barn fikk svare på hvor søte, kule, skumle og levende de syntes forskjellige roboter var. Illustrasjon: Tank.no

Barna var mest skeptiske til roboten Pepper, forteller Roger A. Søraa. Han forsker på folks forhold til roboter. Sammen med tre andre forskere har han undersøkt hva barn i alderen 6–13 år synes om tre ulike roboter. – Vi tok med oss tre roboter fra robotlaben vår i Trondheim til forskningstorget, forteller han.

Forskningstorget er et arrangement under festivalen Forskningsdagene, som arrangeres i september hvert år. Der kan skolebarn oppleve hva forskere jobber med, og stille spørsmål om det de lurer på. Forskningstorg arrangeres flere steder i landet.

Ulike typer roboter

En av robotene barna fikk møte, heter Pepper. – Pepper er en ganske stor robot på 121 cm, altså samme høyde som noen av barna, forteller Roger. Pepper kan både snakke og bevege hodet, armene og kroppen. Den beveger seg rundt av seg selv på små hjul.

En hvit robot med skjerm på magen og et rødt hjerte med teksten Pepper
Pepper ligner litt på et menneske. Han kan både snakke og bevege seg. Foto: Wikipedia

Den andre roboten barna fikk møte, var AV1. Det er en skolerobot som skal hjelpe elever som ikke kan komme på skolen. – Roboten er formet som et hode med øyne. Eleven kan styre den hjemmefra gjennom mobiltelefonen, og på den måten se og høre det som skjer i klasserommet, sier han.

En robot med hode og høyttaler og et hjerte med teksten AV1
AV1 er laget for at barn som er for syke til å gå på skolen, kan se og høre hva som skjer i klasserommet gjennom roboten. Foto: Wikipedia

 Den tredje roboten heter Tessa, og ser ut som en blomsterpotte. Den kan snakke og blinke med øynene. – Den er laget for eldre som glemmer mye. Den kan for eksempel lære seg når den gamle pleier å spise, og si fra hvis personen ikke har åpnet kjøleskapet til vanlig tid, forteller han.

En robot som ser ut som en blomsterpotte og et hjerte med teksten Tessa
Tessa kan snakke og blinke med øynene, og ser litt ut som en blomsterpotte. Foto: Kim Sørenssen / NTNU

Søt og kul blomsterpotte

Elevene på Forskningstorget fikk utdelt et spørreskjema. Der skulle de svare på hvor søte, kule, skumle og levende de syntes robotene var. – Pepper var den roboten barna syntes virket mest levende. Samtidig var det den roboten flest syntes var skummel. Roboten som lignet på en blomsterpotte, derimot, syntes ingen av barna var skummel, forteller han. Blomsterpotte-roboten Tessa var også den barna syntes var søtest og kulest.

Høy og skummel

Roger mener det kan være flere grunner til at barna likte Tessa bedre enn Pepper. – Det er tydeligere hva Tessa kan brukes til, og det gir mer følelse av kontroll. Pepper beveger seg dessuten rundt av seg selv, mens Tessa står stille, sier han. Størrelsen til robotene kan også ha noe å si.

– Pepper var jo på høyde med barna, det kan nok virke skremmende, sier han. Tidligere forskning har dessuten vist at mange synes det er guffent med  menneskelignende roboter. – Når noe ser nesten ut som et menneske, men ikke helt, kan vi bli usikre, sier Roger.

Roboten er skurken

Roger forteller at filmer og TV-serier også kan være en grunn til at vi er skeptiske til roboter. – I barnefilmer blir roboter ofte beskrevet som skumle og farlige – de får rollen som skurken i historien, sier han. Det mener han er litt urettferdig. – De fleste roboter er jo laget for å hjelpe mennesker, minner han om.

Skummel robot og redd gutt
Roboter er ofte skurker på film. Kanskje det er derfor vi kan være litt redde for dem? Illustrasjon: Tank.no

I undersøkelsen spurte forskerne nettopp om dette med roboter som gode hjelpere. Barna fikk spørsmål om de trodde roboter kunne være til hjelp for eldre. Og om de trodde roboter kunne være til hjelp for deres egne besteforeldrene. 

– De aller fleste barna mente roboter kunne hjelpe eldre. Men færre trodde de kunne hjelpe akkurat deres besteforeldre, sier han.

Han tror noe av grunnen er at barna mener besteforeldrene er spreke nok til å klare seg selv. – Et av barna mente at ikke besteforeldrene, men derimot oldefaren, kunne ha nytte av roboten, sier Roger. Så har du en glemsk oldefar, kan han kanskje få en blomsterpotte-robot til jul?

Meldinger ved utskriftstidspunkt 25. april 2024, kl. 10:37 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.