Skal det være en bit kjøtt fra laboratoriet?
Sissel Rønning prøver å finne ut hva slags mat som kan få kjøtt til å vokse.
Du har sikkert lært at kjøtt kommer fra dyr. Slik er det ikke nødvendigvis lenger. Allerede for syv år siden satte en nederlandsk forsker tennene i en hamburger som var lagd i et laboratorium. Forskeren hadde tatt muskelceller fra et stykke storfekjøtt og fått dem til å vokse videre i en næringsrik gelé.
Hva skal cellene spise?
Hos Nofima på Ås forsker de nå på hvilken mat som kan få muskelceller til å vokse. Først henter forskerne levende muskelceller fra ei ku. Så blir disse cellene dyrket videre i store tanker.
For at de skal vokse, må cellene få flytende mat.
– Utfordringen er å finne en type mat til cellene som vi har mye av, forteller forsker Sissel Rønning.
– Hittil har vi gitt de blod fra ufødte kalver. Det inneholder alt muskelcellene trenger. Men det sier seg selv at man ikke kan bruke slikt blod hvis man skal produsere mye kjøtt.
Vil gjøre maten miljøvennlig
Det å produsere kjøttet fra dyr gir store utslipp av klimagasser. Det er grunnen til at vi ønsker å dyrke kjøtt i steden. Men da må cellene som blir dyrket, få mat som er miljøvennlig.
– Vi prøver nå å bruke rester fra matindustrien, blant annet kyllingbein og hinner fra eggeskal, sier hun.
Laboratoriekjøtt i tacoen?
Sissel håper at vi om noen år kan dyrke kjøttet vi putter i fredagstacoen.
– Det å lage en biff er svært vanskelig. Men å lage noe som minner om kjøttdeig, er lettere, sier hun.
Kjøttet som blir dyrket fram, likner nemlig slett ikke på kjøtt. Det dyrkede kjøttet er bare muskelceller, som er helt hvite. For å få det til å se ut og smake som kjøtt, må vi blande inn blant annet farge og fett.
Se film om forskningen
Meldinger ved utskriftstidspunkt 9. juni 2025, kl. 14.34 CEST