Går med strømmen

Kan elektrisk strøm hjelpe lamme mennesker å gå igjen? Forskere håper ledninger i ryggen skal hjelpe folk opp av rullestolen.

Hver gang du tar et skritt, gir hjernen beina beskjed om å bevege seg. Beskjeden går fra hjernen til ryggmargen, og videre derfra til nerver og muskler i beina. Men hvis ryggmargen blir alvorlig skadet, kommer ikke beskjeden fram til musklene. Da kan man bli lam.

Nå har forskere i Sveits og USA funnet en metode som kanskje kan hjelpe. De har nemlig brukt strøm til å hjelpe flere lamme forsøkspersoner å gå igjen. Alle forsøkspersonene hadde skader i ryggmargen. Skadene gjorde at signalene fra hjernen ble veldig svake nedenfor skadestedet.

Altfor svake til å få beina til å bevege seg.

Illustrasjon av en mann som sitter i rullestol og en mann som går med en krykke
Elektrisk strøm, kombinert med trening, har hjulpet flere forsøkspersoner opp av rullestolen. Illustrasjon: Tank.no

Ledninger i ryggen

Forsøkspersonene fikk operert inn flere ledninger i ryggmargen. Ledningene var koblet til et apparat som kunne sende elektriske signaler.

Forskerne håpet at de elektriske signalene skulle virke sammen med de svake signalene fra hjernen. Til sammen kunne kanskje de to typene signaler få ryggmargen til å bevege beina igjen?

Forsøkspersonene måtte trene i flere måneder. De måtte lære seg å få hjernen til å spille på lag med de elektriske signalene. De måtte rett og slett lære seg å gå igjen. Det var ikke lett. Forsøkspersonene trengte hjelp av dyktige trenere. Og de måtte støtte seg til krykker eller gåstoler. Men til slutt klarte flere av dem å gå. Noen av dem gikk over en kilometer!

Forstår ikke helt hvordan det virker

Forskerne vet fortsatt ikke nøyaktig hvorfor strømmen virker slik den gjør. Nå vil de forske videre på hvilke signaler som fungerer best. Slik vil de finne ut hvordan de kan hjelpe flest mulig tilbake på beina igjen.

 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. mai 2024, kl. 17:09 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.