Nytt solsystem: Er det her vi skal bo?

Forskere har oppdaget et nytt solsystem med en planet som kan være beboelig.

Illustrasjon av planet som ligger nær en sol
Er det liv på planeten GJ 357 d? Den går i bane rundt den varme stjernen til venstre på bildet. Foto: Getty Images

En gruppe forskere har oppdaget tre nye planeter i bane rundt en stjerne ved navn GJ 357. Dette er en varm stjerne med størrelse på rundt en tredel av solen.

Beboelig sone

Planeten lengst unna den varme stjernen heter nesten det samme som stjernen, men har fått en "d" på slutten av navnet: GJ 357 d. Denne planeten er spesielt interessant, fordi forskerne tror den kan være beboelig. Den ligger nemlig i passe avstand fra sin sol, i det man kaller "beboelig sone". I beboelig sone er temperaturen passe høy, slik at det kan være flytende vann der.

Iskalde omgivelser

Forskerne har målt avstanden fra stjernen til planeten. Basert bare på denne avstanden har de beregnet at planeten har en temperatur på minus 53 grader. Det høres kaldt ut! Men avstand er ikke alt. Hvis planeten GJ 357 d har en atmosfære, kan det være varmere enn 53 kuldegrader der.

– Hvis planeten har en atmosfære, kan den holde på varmen den mottar fra stjernen, og vann kan være flytende, forklarer Rafael Luque fra Spanias institutt for astrofysikk.

Undersøker nærmere

Det er imidlertid for tidlig å si om planeten faktisk er beboelig. Forskerne må først undersøke den nærmere. Og det kan ta tid når planeten ligger 31 lysår unna.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 09.40 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.