Livsviktige vaksiner

Vaksiner hindrer mellom to og tre millioner dødsfall i året.

Gutt som får sprøyte i armen av en kvinnelig lege.
På verdensbasis er vaksiner faktisk den billigste og mest effektive måte å unngå sykdom på. Foto: GettyImages

Vaksiner er svake eller døde deler av smittestoffer fra en sykdom. Når disse ørsmå delene tilføres kroppen din, blir du immun mot den aktuelle sykdommen. De svekkede smittestoffene sørger nemlig for at kroppens eget immunforsvar skrur seg på – og dermed gjør deg motstandsdyktig mot den virkelige sykdommen.

Noen tror at vaksiner kan være farlige, men det er motsatt: Det kan være farlig å ikke vaksinere seg.

Mange liv spart

På verdensbasis er vaksiner faktisk den billigste og mest effektive måte å unngå sykdom på.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at vaksiner forhindrer mellom to og tre millioner dødsfall per år. I tillegg kunne 1,5 millioner dødsfall vært unngått om enda flere av verdens mennesker ble vaksinert.

Dødelige meslinger

Meslinger er et eksempel på en veldig smittsom sykdom som det finnes vaksine mot. Før vi begynte å vaksinere oss mot sykdommen i Norge, i 1969, døde mange meslingsyke barn her i landet hvert år.

I noen land har meslinger nesten blitt utryddet på grunn av vaksinasjon. Men i flere av disse landene har sykdommen nå blomstret opp igjen. Totalt har antallet smittede økt med 30 prosent på noen få år. Ifølge WHO er vaksineskepsis en av hovedårsakene.

Folkehelseinstituttet i Norge anbefaler at alle som ikke har hatt meslinger, blir vaksinert mot det. Målet med vaksinasjon mot meslinger er å utrydde sykdommen helt.

Kilder: WHO, Folkehelseinstituttet

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 09.23 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.