Kaisa fant vikingskip med georadar

Kaisa ble med pappa, arkeolog Christer Tonning, på jobb i Borreparken i Vestfold. Sammen fant de et stort vikingskip!

Kaisa og Christer Tonning med georadar på gresset
Kaisa var med faren på jobb, og fant et vikingskip med georadar. Foto: Ole Berg Rusten

Siden jeg hadde jobbskyggedag, mente pappa at jeg måtte gjøre mesteparten av det han vanligvis gjør på jobb, forteller Kaisa Fostervoll Tonning og avslører:

– Så det var jeg som samlet inn dataene denne dagen. Og da vi kom hjem, viste pappa meg at det var et vikingskip i bakken vi hadde gått på. Det synes jeg var veldig spennende!

Pappa Christer Tonning, som er arkeolog hos Vestfold Fylkeskommune, er enig med datteren: – Det var veldig spesielt å finne et vikingskip på nesten 15–16 meter. Det er jo ikke akkurat et hverdagsfunn.

Tilfeldig oppdagelse

Det var egentlig litt tilfeldig at de to oppdaget skipet. I 16 måneder hadde nemlig Christer Tonning overvåket et annet område i Borreparken med en georadar. Det er et instrument som viser "bilder" av hva som er under bakken.

– Den dagen Kaisa var med, brukte vi georadaren i en litt annen del av parken enn jeg pleier å lete i. Da vi lastet dataene fra georadaren inn i PC-en, så vi straks funnet, forteller arkeologen. 

Tar "bilder" under jorda

En georadar ser litt ut som en barnevogn med antenner på. Arkeologene triller instrumentet over jorda for å lete etter for eksempel gravhauger, gamle hus og skip som ligger begravet under overflaten.

Georadaren sender elektromagnetiske bølger ned i jorda. Disse bølgene sendes tilbake til georadaren når de treffer ting som ligger i bakken. Signalene settes så sammen til bilder, ved hjelp av en datamaskin.

– En gjenstand, for eksempel et gammelt skip, vil da vises som et digitalt "bilde". Og bildene fra Borreparken viser en tydelig båtform, forklarer Christer Tonning. Den arkeologiske metoden kalles "inngrepsfri". Med en georadar ser man nemlig ut hva som er under jorda uten å grave i den. 

Rester av vikingskip

I Borreparken finnes det en hel samling gravhauger fra omkring år 600 til 900. I jorda her har arkeologene funnet flere ting tidligere, blant annet rester av vikingskip.

Nå skal forskere bruke god tid på å analysere hva som egentlig befinner seg under bakken ved funnstedet til Christer og Kaisa. Senere kan kanskje arkeologer begynne å grave opp skipet.

– Vi må først lage en veldig god plan for hvordan vi skal behandle det vi graver opp, sier arkeolog Christer.

– Det er jo viktig at vi tar godt vare på det! 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 10. desember 2024, kl. 11.46 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.