Helt i tåka

Klimaendringene kan føre til både mer og mindre tåke. I California er det blitt mye mindre.

Redwood-trær er verdens største og et av de eldste treslagene i verden. Foto: Shutterstock

Klimaendringene påvirker klodens store værsystemer. I California i USA har forskere sett at minst en tredel av tåka som vanligvis kommer inn fra Stillehavet om sommeren, har forsvunnet. Det har skjedd i løpet av de siste 100 årene. Forskerne er bekymret for hvordan det skal gå med de store områdene med redwood-trær.

Redwood-trær er verdens største trær og et av de eldste treslagene i verden. De drikker ikke bare vann fra bakken. De tar også til seg fuktighet fra tåka, som det nå har blitt mye mindre av. Faktisk kommer mellom 25 og 40 prosent av fuktigheten et redwood-tre trenger, fra tåke.

Framtid i tåka

Hva skjer ellers i verden – vil det bli mer eller mindre tåke hvis klimaet endrer seg slik vi tror? Det har ikke forskerne noe godt svar på. Klimaendringene kan nemlig gi oss både tørrere og våtere perioder. I de tørre periodene kan det bli mindre tåke, i de våte periodene kan det bli mer.

Nyttig tåke

Tåkevær er ikke bare grått og trist. Det er også et tegn på at det ikke er for tørt. Ikke bare redwood-trær, men også mange andre planter kan ha nytte av at det er tåke i lufta. Til og med mennesker kan drikke tåke! Noen steder der folk har for lite drikkevann, har man nemlig klart å fange opp tåka og lage drikkevann av den. I Peru, for eksempel, har man anlegg der man får flere tusen liter vann på én dag fra tåke.

Tåke = lave skyer

Vanlig tåke kan beskrives som skyer som ligger like over bakken. Tåka oppstår når det er så mye fuktighet eller vanndamp at lufta blir mettet og ikke kan ta til seg mer. Da danner det seg bittesmå vanndråper. Er det kaldt, blir det bittesmå iskrystaller. Tåke henger sammen med kjølig vær. I godt og varmt vær kan lufta nemlig holde bedre på fuktigheten. Da vil ikke fuktigheten utvikle seg videre til tåke eller tåkeskyer.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 01:43 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.