Pappa er i fengsel

Faren til Elena (15) har sittet i fengsel siden hun var 10 år. Først når hun er over 20, slipper han ut.

Illustrasjon av en far som holder rundt datteren sin
Elena synes det går greit å fortelle andre at faren er i fengsel, men hun vil ikke snakke så mye om hvorfor han er det. Da går hun heller over til å snakke om andre ting. Illustrasjon: Tank.no

– Det jeg tenker mest på, er at pappa ikke skjønner at jeg har blitt stor når han kommer ut. Kanskje skjønner han ikke helt at jeg har vokst, og vil fortsette å se på meg som den lille jenta si, sier Elena.

Da hun var 10 år, ble faren arrestert. Det var et sjokk. Elena var i butikken og skulle hjem og spise middag med faren etterpå. Politiet kom med håndjern, og det var flere i nabolaget som så hva som skjedde. Så ble han dømt til 15 års fengsel.

Hemmeligheten

– De første tre årene holdt jeg det hemmelig for alle andre enn den beste venninnen min. Noen ganger måtte jeg bortforklare det. Jeg kunne for eksempel si at han var borte på en jobbreise hvis noen spurte. Men da jeg bestemte meg for å fortelle det, ble det mye lettere.

– Hvis noen spør meg nå, svarer jeg at han gjorde noe galt, og at han sitter i fengsel for det. Jeg snakker ikke om hva han har gjort. Og jeg blir aldri ertet eller mobbet for at han sitter i fengsel. Heldigvis er det et veldig godt miljø på skolen min, forteller Elena.

Ringer hver dag

Faren ringer Elena hver eneste dag fra fengselet for å høre hva hun gjør, og hvordan hun har det. En gang i måneden drar hun på besøk sammen med de to søsknene sine.

– Vi prater og leker, spiller Playstation og lager middag sammen. Noen ganger er det aktivitetsdag i fengselet, og da kan vi bevege oss mer rundt og treffe andre barn som er på besøk. Da er vi der mye lengre, kanskje i fem timer.

Den første gangen hun var der, ble hun skremt.

– Det var to kjempehøye murer, og det så helt voldsomt ut. Det var umulig å se eller tenke seg hvordan det var innenfor.

– Jeg synes jo det er litt kjipt å dra dit. Og så liker verken jeg eller søsknene mine å se at de som jobber der, behandler pappa som en kriminell. Da blir den minste broren min litt redd.

– Men jeg tenker at hvis faren min ikke hadde havnet i fengsel, ville han kanskje gjort noe som var enda verre enn det han har gjort.

Feil retning

Elena og faren snakker mye sammen.

– Pappa har tenkt gjennom mange ting, og jeg synes han virker som en annen person nå. Han forteller meg at det er mye spennende man kan gjøre i livet, men at man må passe seg for at det ikke tar feil retning.

– På en måte synes jeg hele familien har blitt straffet fordi pappa sitter i fengsel, ikke bare han. Moren min var gravid da det skjedde, og vi har måttet klare alt selv. Men jeg synes også at det har gjort meg sterkere, sier Elena.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. mai 2022, 13.03 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.