Dette lurer vi på om insekter

Henrik, Ida, Alma og Sander fra 4. klasse på Bekkelaget skole i Oslo fikk låne Rannveig Margrete Jacobsen i en time. Hun forsker på insekter og jobber på Norsk institutt for Naturforskning (NINA). Her er litt av det de spurte om:

Henrik, Ida , Alma og Sander intervjuet forsker Rannveig Margrete Jacobsen om insekter.

Er det viktig at det finnes insekter i naturen?

Veldig! Insektene er viktige både fordi de sørger for blomstring og frukt, og fordi de selv er mat for fugler og fisker, som igjen blir spist av andre dyr. Slik er de en del av kretsløpet i naturen.

Er myggen også viktig?

Ja! Det finnes jo veldig mye mygg, men også mange som spiser dem. Særlig fuglene er glade i mygg. En enkelt flaggermus kan spise opptil 3000 mygg på en natt! Små fisk spiser mygglarver i vannet. Mygg er forresten helt nødvendig for at vi skal få sjokolade og kakao. Sjokoladeplantene blir nemlig bare bestøvet av en spesiell type mygg.

Er det mange farlige insekter i Norge?

Nei, heldigvis er det nesten ingen farlige, men det er mange som kan være plagsomme. Vepsestikk kan riktignok være farlig for folk som er spesielt allergiske mot veps. Vi kan også nevne flått, selv om den ikke regnes som et insekt, men et edderkoppdyr. Flåtten kan være farlig hvis den bærer på en smittsom sykdom. Men får man fjernet den kort tid etter at den har festet seg på kroppen, går det som regel bra.

Nærbilde av en humle.
Heldigvis er det nesten ingen farlige insekter i Norge. Foto: Shutterfly

Er det noen insekter som står i fare for å bli utryddet?

Ja. Noen arter har forsvunnet allerede, og mange flere kan komme til å dø ut, men vi vet ikke nok om hvilke. Dette må vi forske mer på. Bare i Norge er det rundt 17.000 insektarter. Når insekter utryddes, er det som regel fordi stedene de lever på, blir forandret. Solsandbien står i fare for å forsvinne fra Norge fordi sandområdene den bor på, gror igjen eller blir bygget ut.

Hva synes du er det kuleste insektet?

Jeg er veldig glad i snutebillen! Den er søt og kan minne om en bitteliten elefant, med en lang snute foran på hodet. Ytterst på snuten sitter munnen. Snutebillen bruker den bittelille snabelen til å suge maten ut av nøtter og frø som det ellers hadde vært vanskelig å komme inn i.

Insektforsker Rannveig Jacobsen og foto av snutebille
Forsker Rannveigs favorittinsekt er snutebille - den kan se ut som en bitteliten elefant!

Overlever insekter gjennom vinteren?

Noen av dem! Blant humlene og vepsene er det bare dronningene som lever gjennom vinteren. Da finner de seg lune og trygge steder å sove. Noen sommerfugler og marihøner kan også klare seg. Ellers er det mange insekter som bare lever et par uker om sommeren. Da bruker de tiden til å legge egg. Eggene, eller larvene som klekkes ut av eggene, kan leve en hel vinter på gode skjulesteder. Det finnes også noen sommerfugler som flyr sørover om vinteren og kommer tilbake om våren, akkurat som trekkfuglene. De som het

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. april 2024, kl. 19:08 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.