Hva tror du må til for at vi skal forurense mindre?

Vi spør fem barn og én forsker.

De fem barna og forskeren som ble intervjuet
Foto: Pernille Amdahl

Forskere mener vi kan forhindre at klimaendringene blir altfor store. Vi må finne nye måter å gjøre ting på og være villige til å forandre oss.

Vi har spurt fem barn og en klimaforsker om hva de tror må til for at vi skal forurense mindre. Hva tror du?

Tobias: Mindre bil, mer gåing og sykling

– Vi bør gå og sykle mer, og kjøre mindre bil. Jeg liker miljøvettregelen fra Turistforeningen: ''Reis mindre, opplev mer''. Hvis du ikke flytter deg så langt, kan du bruke mer tid på å oppleve ting der du er.

Sivert: Elektriske biler og sykkelbud

– Vi må slutte med bensin- og dieselbiler og heller kjøre elektriske biler. Og hvis man bestiller mat som leveres på døra, bør den helst komme med sykkelbud.

Mikaela: Forske på nye løsninger

– Jeg synes ikke vi skal snakke så mye om alt vi skal slutte med eller forby. Vi bør heller bruke forskning til å utvikle nye løsninger. Før brant man for eksempel opp alt søppelet, men nå har man funnet ut at det meste kan gjenvinnes. Det er mye bedre.

Ella: Påvirke politikere

– Fabrikkene må forurense mindre, og vi må påvirke politikerne for å få det til. Hvis alle gjør det, kan det hende de høre på oss til slutt. Det bør også bli mer forskning på batterier til elektriske fly, og det bør bli flere tog som vi kan reise med.

Aliya: Bevare trær og regnskog

– Vi må slutte å hugge ned regnskog og trær som vi trenger andre steder. De hjelper oss fordi de tar til seg CO2. Det bør også lages flere elbiler, og de bør bli like billige å kjøpe som andre biler. 

Bjørn Samset, klimaforsker: Bruke mindre olje, kull og gass 

– Vi må slutte å bruke olje, kull og gass som energikilder. Det kommer til å bli vanskelig, og vi vet ennå ikke helt hvordan vi skal få det til. Vi kan ikke slutte med en gang, for det tar tid å finne nye løsninger. Men når vi først klarer å bruke mindre olje, gass og kull, og i stedet bruker sol og vind til å lage strøm, behøver vi ikke spare så mye på energien. Da har vi masse ny, ren energi som kan brukes til ting vi er vant til å ha rundt oss. Jeg tror vi skal klare det.

Les mer om hva forskere tror om fremtiden i Hvordan blir været i 2050?  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 18. april 2024, kl. 19:46 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.