Fy for en lukt
Sura sokker, råtten fisk og utedo. Hvorfor lukter enkelte ting vondt?
Lukt er små molekyler som svever rundt i luften. Disse molekylene kan følge med luften opp i nesen din. Hjernen din forteller deg hvilken lukt det er. Det kan være den herlige duften av nystekte kanelboller. Eller den sure stanken av gymtøy du har glemt.
Det er forskjellig hvilket lukt folk liker. Men nesten alle synes lukten av råtne ting er ekkel.
Farlig lukt
Råtten mat kan gjøre oss syke. Derfor har vi menneske lært oss å mislike lukten av ting som råtner.
Den råtne lukten kan dukke opp mange steder. I både prompen og pusten vår kan du for eksempel finne gassen hydrogensulfid. Det er den samme gassen som finnes i råtne egg.
Råttent smør
I naturen er smørsyre noe av det som lukter verst av alt. Smørsyre finnes i råttent smør, i svette og bæsj. Lukten av smørsyre er som en blanding av spy, gammel melk og varmt smør. En annen ekkel lukt er ammoniakk. Den stikker i nesen og finnes blant annet i noen vaskemidler og i kattetiss.
Stinkende laboratorium
De aller verste luktene finner du ikke ute i naturen, men i laboratorium. Hydrogentellurid er et slikt stoff. Det lukter som råtten hvitløk. Nesen svir og øyet renner. Det er så sterkt at om du er i et rom med bare bitte litt av dette stoffet, vil også du lukte råtten hvitløk.
Tioaceton er en annen versting. Lukten kan få folk til å kaste opp eller besvime.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. september 2025, kl. 04.45 CEST