Får hakkespetter hjernerystelse?

Snakk om å kline huet i veggen!

Hakkespett som sitter på en grein og med grønn bakgrunn.
Flaggspett er en av de sju artene hakkespett som hekker (= har reir og unger) i Norge. Foto: Shutterstock

Det går hardt for seg når hakkespetten bruker nebbet til å flise opp harde trestammer. Et menneske ville fått kraftig hjernerystelse av mye, mye mindre. Mange har spurt seg: Hvorfor får ikke hakkespetten hjernerystelse? Men nylig kom noen forskere på et spørsmål som kanskje er enda viktigere: Er vi nå så sikre på at hakkespetten ikke får hjernerystelse?

Og så undersøkte de nettopp det. Forskerne studerte hjernene til døde hakkespetter, på leting etter noe helt spesielt: tau-protein. Dette er et stoff som samler seg i hjernen til mennesker med hjernerystelse. Når det blir mye tau-proteiner i hjernen, blir det vanskeligere for oss å tenke og bevege kroppen.

Får fuglene flere skader enn vi tror?

Utrolig nok viste undersøkelsen at mange hakkespetter også hadde massevis av tau-proteiner i knotten. Betyr det at fuglene stadig får hjernerystelse?

Forskerne klør seg i hodet. Kanskje får fuglene flere skader enn vi tror? Men det er også mulig at tau-proteinet virker annerledes i hodet til hakkespetten. Den som forsker videre, finner kanskje svaret!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. januar 2023, 19.11 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.