Får hakkespetter hjernerystelse?

Snakk om å kline huet i veggen!

Hakkespett som sitter på en grein og med grønn bakgrunn.
Flaggspett er en av de sju artene hakkespett som hekker (= har reir og unger) i Norge. Foto: Shutterstock

Det går hardt for seg når hakkespetten bruker nebbet til å flise opp harde trestammer. Et menneske ville fått kraftig hjernerystelse av mye, mye mindre. Mange har spurt seg: Hvorfor får ikke hakkespetten hjernerystelse? Men nylig kom noen forskere på et spørsmål som kanskje er enda viktigere: Er vi nå så sikre på at hakkespetten ikke får hjernerystelse?

Og så undersøkte de nettopp det. Forskerne studerte hjernene til døde hakkespetter, på leting etter noe helt spesielt: tau-protein. Dette er et stoff som samler seg i hjernen til mennesker med hjernerystelse. Når det blir mye tau-proteiner i hjernen, blir det vanskeligere for oss å tenke og bevege kroppen.

Får fuglene flere skader enn vi tror?

Utrolig nok viste undersøkelsen at mange hakkespetter også hadde massevis av tau-proteiner i knotten. Betyr det at fuglene stadig får hjernerystelse?

Forskerne klør seg i hodet. Kanskje får fuglene flere skader enn vi tror? Men det er også mulig at tau-proteinet virker annerledes i hodet til hakkespetten. Den som forsker videre, finner kanskje svaret!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. mars 2024, 08:38 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.