Liten hjerne ingen hindring

Maur forbløffer forskere med komplisert tenkning.

Nærbilde av en maur på grønn skogbunn.
Maur tenker komplisert til tross for liten hjerne. Foto: Shutterstock.

Maur kan være smartere enn vi tror. Folk tror ofte at dyr med veldig liten hjerne, slik som maurene, ikke kan tenke særlig kompliserte tanker, og at mye av det de gjør skyldes instinkter. Men nå har maur forbløffet forskere ved å vise at de ikke bare kan vurdere og sammenlikne ting, men de kan også lære av det de erfarer.

Bruke redskaper

Å bruke redskaper regnes for å være noe som krever komplisert tenkning. Dette er noe glupe pattedyr og fugler gjør. Men hva med maur? Noen maur bruker gjørme eller sand til å suge opp væske og bærer den med seg hjem til tua.

Ga flere valg

Ungarske forskere ville finne ut mer om dette. De ga maurene honning og honningvann, sammen med ulike ting som kunne brukes til å frakte væsken med. Maurene kunne velge mellom ting de kjente fra naturen - som pinner, barnåler og jord - og ukjente ting, som papir- og svampbiter.

Valgte beste redskap

Én maurart foretrakk å bruke jord til å frakte honningvann med, og svampbiter til ren honning. De valgte altså beste redskap til hver oppgave. De fleste rev til og med svampen i mindre biter så den ble lettere å bære. Den andre maurarten i forsøket begynte med å bruke alle redskapene like ofte, men gikk over til å bruke papir og svamp. Dette tyder på at de lærte av erfaring hva som var best. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 02:34 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.