Fy skamme seg, bisken!

Store, triste øyne, halen mellom beina og krum rygg – alle kjenner uttrykket en hund får når noen skjenner på den. Dette uttrykket forteller oss at den skammer seg over noe den har gjort galt. Men er det virkelig slik?

En hvit og brun liten hund ligger med potene under ansiktet og ørene stikkende opp.
Vi mennesker har lett for å tro at ansiktsuttrykk, fakter og kroppsholdninger som vi bruker, er like hos dyr. Foto: Shutterstock.

Nei, sier hundeforsker Alexandra Horowitz. Dette er tegn på at hunden er redd. Hun testet hunder for lydighet, og så på hvordan de reagerte når de fikk skjenn av eieren etterpå. 

Lydig og ulydig

De som hadde vært lydige, så mye "skyldigere" ut enn de som hadde vært ulydige. Vi mennesker har lett for å tro at ansiktsuttrykk, fakter og kroppsholdninger som vi bruker, er like hos dyr. Så det er ikke rart at vi tror at hunden skammer seg. Det er slik vi mennesker ser ut når vi blir tatt på fersken. Men for hunder betyr dette at de er redde og ikke vil ha juling.

Les også: Har dyr personlighet? 

Forvirret og redd

Det er ikke sikkert at hunden vet at den har gjort noe galt - kanskje den rett og slett ikke skjønner hvorfor du er sint, og blir forvirret og redd. Når vi lener oss truende over bikkja med sint ansikt og sier "Fy! Slem bisk!", gjør det kanskje bare vondt verre.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. januar 2023, 19.04 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.